Acţiunile AMD au crescut cu 52% vineri, după anunţul unui parteneriat cu o entitate de stat din China. Beijingul vrea tehnologii americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile producătorului de procesoare Advanced Micro Devices (AMD) au crescut vineri cu 52%, cel mai mult în ultimii 35 de ani, după ce compania a anunţat un parteneriat cu o societate de stat din China.

Directorul executiv al companiei americane, Lisa Su, a anunţat înfiinţarea unei companii mixte împreună cu Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co (THATIC), care nu este altceva decât braţul de investiţii al Academiei Chineze de Ştiinţe. De altfel, aceasta din urmă este recunoscută pentru investiţiile sale în tehnologie, deţinând 36% din Legend Holdings Ltd, care este cel mai mare acţionar al producătorului de calculatoare Lenovo, cu 30,82% din pachet.

Potrivit anunţului, AMD va transfera companiei mixte licenţe şi propietate intelectuală, iar chinezii vor furniza resursele financiare. Scopul companiei mixte este să dezvolte procesoare x86 pentru piaţa chineză de servere.

AMD va primi 293 de milioane de dolari pentru licenţele sale, plus plăţi viitoare. Datorită modului în care este concepută afacerea, AMD nu are ce pierde deoarece nu riscă nimic, şi are numai de câştigat. Astfel, acţiunile AMD au ajuns la 3,99 dolari, creşterea de 52% fiind cea mai mare din iulie 1980 încoace, potrivit Bloomberg. Acordul va permite AMD să concureze mai bine Intel şi Nvidia.

Pe de altă parte, AMD are un acord de cros-licenţiere foarte complex cu Intel asupra arhitecturii x86, astfel Intel ar putea să atace acordul celor doi rivali. Mai exact, Intel a inventat arhitectura x86 a procesoarelor, pe care a licenţiat-o către AMD, luând de la aceasta tehnologia pe 64 de biti.

AMD este cunoscut ca un producător mai ieftin de procesoare pentru calculatoare, compania realizând şi cipurile de pe consolele de jocuri Xbox One de la Microsoft şi PlayStation 4 de la Sony.

Goana Chinei după tehnologii americane

De partea cealaltă, China încearcă să îşi diversifice cât mai mult sectorul tehnologiei, după ce a constatat că este prea dependentă de companii străine, în special americane. De altfel, revelaţiile lui Edward Snowden privind supravegherea în masă pe care o practică NSA au complicat şi mai mult accesul grupurile americane în China. Beijingul vrea să scape de tehologia americană din sectoarele bugetar, bancar şi militar până în 2020 şi încurajează grupurile locale să dezvolte tehnologii proprii.

În ultimii ani, grupurile chineze au cumpărat sau licenţiat mai multe tehnologii americane din zona IT. Spre exemplu, în mai 2015, HP a vândut 51% din unitatea sa de servere şi tehnologii de stocare din China către Unisplendour, o subsidiaraă a Tsinghua Holdings, pentru 2,3 miliarde de dolari. La rândul său, aceasta este controlată de către Tsinghua University.

De asemenea, aceeaşi Tsinghua Unigroup a dorit achiziţia producătorului american de memorii Micron, iar ulterior a anunţat o investiţie de 3,8 miliarde de dolari în producătorul de hard-disk-uri Western Digital.

În 2014, un alt group chinez, Suzhou PowerCore, a obţinut în 2014 o licenţă din partea IBM pentru a produce procesoare bazate pe arhitectura PowerPC, dezvoltată de grupul american.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite