Alarmă falsă. OPEC neagă orice discuţii cu Rusia privind mărirea preţului petrolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statele OPEC nu pot deocamdată să închidă robinetul care inundă piaţa cu petrol
Statele OPEC nu pot deocamdată să închidă robinetul care inundă piaţa cu petrol

Dorinţa Iranului de a-şi creşte livrările de petrol, după ridicarea sancţiunilor economice şi recâştigarea cotei sale de piaţă, face practic imposibilă orice încercare de a se ajunge la o înţelegere între ţările producătoare de ţiţei, transmite Reuters, citând surse din cadrul OPEC.


Oficialii ruşi au decis că doresc să înceapă discuţii cu Arabia Saudită şi alţi membrii OPEC pe marginea unui acord care să conducă la reducerea producţiei a anunţat şeful companiei ruse de transport al petrolului prin conducte, adăugând că Moscova este dispusă să fie mai flexibilă în negocieriele pentru stabilirea unor cote de producţie pe ţări.

Perspectiva unei reduceri a producţiei de petrol atât a statelor membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cât şi a celor concurente din afara cartelului a urcat joi peţurile până la aproape 36 de dolari pe baril, de la minimumul ultimilor 12 ani, de 27 de dolari pe baril, înregistrat la sfârşitul săptămânii trecute. Aceasta cu tot pesimismul manifestat atât de traderi, cât şi de analiştii pieţei, că un astfel de acord ar putea să se perfecteze.

Iranul vrea să revină pe locul secund în cadrul OPEC, poziţie pierdută în 2012 în favoarea Irakului după ce i-au fost impuse sancţiunile economice. În prezent, ţinta sa este recuperarea a cât mai mult din cota de piaţă deţinută anterior, au spus surse apropiate negocierilor.

„Din cauza impunerii sancţiunilor internaţionale, exporturile noastre au scăzut cu 1,1 milioane de barili pe zi. Astfel că trebuie să ne recâştigăm clienţii pierduţi”, este poziţia oficialilor iranieni în cadrul discuţiilor din interiorul OPEC. Ieşit din zodia interdicţiilor comerciale, Iranul spune că-şi creşte producţia zilnică cu o jumătate de milion de barili şi majorează exporturile, plan pe care alte surse din OPEC spun că subminează orice încercare de acord.

„Este foarte dificil să ajungem la o înţelegere”, spun oficali OPEC, care adaugă că Iranul ar trebui să accepte o stabilizare a producţiei sau cel mult o creştere cu 100.000 de barili pe zi, din moment ce un preţ mai mare i-ar aduce aceleaşi venituri. Însă este greu de crezut că Teheranul va accepta termenii unei astfel de înţelegeri.

Surse din cadrul industriei petroliere spun că oficialii OPEC poartă negocieri bilaterale pe de o parte cu Rusia, pentru a o determina să participe la efortul comun de reducere a producţiei, iar pe de alta cu Iranul.

Ministrul rus al energiei, Alexander Novak a anunţat joi că OPEC încearcă să aranjeze o întâlnire cu producătorii din afara organizaţiei luna viitoare pentru a se ajunge la o poziţie comună.

Delegaţii OPEC au negat însă că se lucrează pentru stabilirea unei întâlniri cu Rusia, aşa cum anunţase ministrul Energiei Alexander Novak despre negociri în curs pentru coordonarea producţiei de petrol.

Patru reprezentanţi ai OPEC au declarat pentru Bloomberg că nu au auzit de asemenea discuţii. Unul dintre membrii delegaţiei aparţinând statelor din zona Golfului Persic a spus că Arabia Saudită nu a propus o reducere a producţiei cu 5%, după ce agenţia rusă Interfax transmisese că o asemenea propunere a fost înaintată în cadrul reuniunii anterioare a OPEC.

”Este posibil ca Rusia să fi încercat marea cu degetul pentru a vedea cum răspund membrii OPEC la o asemenea invitaţie pentru negocieri”, a declarat Jason Bordoff, director al Centrului Global de Politici Energetice la Universitatea Columbia.

Cotaţia petrolului a crescut cu 7,8% joi, până la 34,82 de dolari baril la New York, după declaraţiile făcute de oficialul rus. Ulterior a scăzut la 33,5 dolari pe baril, reducând puţin  din pierderea de 9,8% înregistrată de la începutul anului.

Ministrul petrolului din Emiratele Arabe Unite, Suhail bin Mohammed al-Mazroui a spus miercuri că supraoferta de pe piaţă se va restrânge chiar dacă Iranul creşte producţia cu 500.000 de barili pe zi după cum a anunţat, pentu că este de aşteptat ca cererea să se majoreze cu 1,3 milioane de barili pe zi, transmite Bloomberg.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite