Alertă energetică. Preţul cărbunelui a crescut cu 50% în acest an, din cauza situaţiei de pe bursele internaţionale de materii prime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cărbunele a fost afectat de popularitatea gazelor de şist, dar acum este favorizat de creşterea cererii în Asia   FOTO Shutterstock
Cărbunele a fost afectat de popularitatea gazelor de şist, dar acum este favorizat de creşterea cererii în Asia   FOTO Shutterstock

Preţul cărbunelui a ajuns la 60 de dolari pe tonă, în creştere cu 50% faţă de minimele din acest an, scrie Reuters. Majorarea de preţ vine în urmă reducerii producţiei, a problemelor de furnizare din anumite părţi ale lumii şi a creşterii cererii din alte state.

Piaţa cărbunelui a fost supraalimentată ani buni, astfel că preţurile au scăzut cu 80% faţă de anul 2008, ceea ce a forţat producătorii să reducă extracţia şi să închidă minele neprofitabile. Concomitent, din 2008 până acum a avut loc „revoluţia gazelor de şist“, după ce producătorii americani de hidrocarburi au găsit metode noi de extracţie a gazelor încastrate în subsol la adâncimi mai mari. Acest lucru a făcut ca preţul gazelor naturale să scadă, pe măsură ce piaţa a fost alimentată din abundenţă. Mai departe, termocentralele au început să utilizeze gaze naturale, care sunt mai puţin poluante.

Pe de altă parte, China a început să reducă supraproducţia. În acest an, producţia de cărbune din China a scăzut cu 280 de milioane de tone, ca parte a unui plan extins pe trei ani prin care Beijingul vrea să reducă producţia cu 500 de milioane de tone.

Turnând gaz pe foc, furtuna La Niña, de la finele anului 2010-începutul anului 2011 a fost mai puternică decât se aştepta lumea, astfel că producţia de cărbune din Indonezia şi Australia a fost afectată. Astfel, preţul cărbunelui a urcat la acel moment de la 90 de dolari pe tonă la 145 de dolari pe tonă.

Cererea de cărbune este aşteptată să crească în Bangladesh, Africa de Sud, Rusia, Coreea de Sud, Indonezia şi Australia, pe măsură ce cărbunele rămâne cea mai ieftină sursă de producere a energiei, dar în SUA şi în Europa cererea va scădea din cauza gazelor naturale mai ieftine, respectiv a celor de şist din SUA şi a celor din Rusia, care alimentează Europa.

Concomitent, Europa are reglementări de mediu foarte dure, care pun presiune pe termocentrale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite