Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Alertă: Germania şi Statele Unite vor intra în recesiune

15
19 Aug 2019 15:33:24
Autor: Afrodita Cicovschi

Două dintre cele mai mari economii la nivel mondial vor intra în recesiune, Germania în trimestru al treilea din acest an, iar Statele Unite în 2020, cel târziu anul 2021, după cum avertizează chiar Banca centrală a Germaniei, respectiv majoritatea economiştilor.

Banca centrală a Germaniei (Bundesbank) a avertizat luni că prima economie a Europei ar putea să intre în recesiune în trimestrul al treilea, ca urmare a unei contracţii semnificative a producţiei industriale, afectată de tensiunile comerciale internaţionale, informează Reuters.
 
"Economia ar putea să se contracte din nou în trimestrul al treilea", a apreciat Bundesbank în raportul său lunar. Perioada iulie-septembrie ar fi al doilea trimestru consecutiv de contracţie a economiei germane, definiţia obişnuită a recesiunii, după un declin de 0,1% în perioada aprilie-iunie 2019.
 
"Principalul motiv pentru acest lucru este continuarea încetinirii în industrie", susţine Bundesbank, menţionând un declin semnificativ al comenzilor şi diminuarea încrederii în rândul companiilor manufacturiere. Chiar dacă consumul intern continuă să sprijine economia germană, piaţa muncii dă deja semne de slăbiciune iar încrederea în sectorul serviciilor este deja în scădere", a adăugat Bundesbank, citat de Agerpres.
 
Până la începutul acestei luni, economiştii mizau în cazul Germaniei pe o creştere de 0,2% în acest trimestru. Între timp, însă, o serie de instituţii importante precum Deutsche Bank şi-au revizuit estimările. Principala îngrijorare pentru mulţi analişti este că tensiunile comerciale globale vor agrava problemele din sectorul manufacturier şi eventual se vor extinde şi asupra sectorului serviciilor.
 
Chiar dacă până acum, autorităţile germane au respins ideea de a stimula cheltuielile publice pentru a contracara încetinirea economiei, ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a spus că Berlinul are spaţiul fiscal de rezervă necesar pentru a contracara orice criză economică viitoare. Scholz a spus că criza financiară globală din 2008/2009 a costat Germania aproximativ 50 miliarde euro iar, dacă va fi nevoie, Guvernul de la Berlin ar putea aloca din nou această sumă. 
 
În SUA, recesiunea se va instala anul viitor, cel târziu în 2021
 
În ce priveşte Statele Unite ale Americii, majoritatea economiştilor se aşteaptă ca economia americană să intre în recesiune în următorii doi ani, chiar dacă sunt de părere că data la care acest lucru se va întâmpla va fi amânată de acţiunile adoptate de Rezerva Federală (Fed), arată rezultatele unui sondaj de opinie publicat luni, transmite AFP.
 
Din cei 226 de economişti intervievaţi de National Association for Business Economics (NABE), o asociaţie americană specializată în economie, 38% prognozează o intrare în recesiune a primei economii mondiale în 2020, 34% în anul 2021 şi 14% mai târziu. În schimb, doar 2% dintre economişti prognozează o recesiune în acest an, faţă de 10% la precedentul sondaj realizat în luna februarie.
 
"Participanţii la sondaj se aşteaptă ca expansiunea economiei să fie prelungită de o modificare a politicii monetare a Fed", care la finele lunii iunie a redus dobânda de referinţă pentru prima dată în ultimii 11 ani, a apreciat preşedintele NABE, Constance Hunter, care în paralel este şi economist şef la firma de consultanţă KPMG.
 
Potrivit sondajului, 46% dintre economiştii intervievaţi se aşteaptă la cel puţin o nouă reducere a dobânzii de politică monetară din partea Fed până la finalul anului, în timp ce 32% cred că dobânda de bază a Fed va încheia anul 2019 la nivelul actual.
 
De asemenea, economiştii sunt sceptici cu privire la modul în care se va termina războiul comercial dintre SUA şi China, doar 5% dintre cei intervievaţi apreciind că rezultatul va fi un acord comercial complet, în timp ce 64% au declarat că un acord superficial este posibil şi un sfert dintre economişti prognozează că nu se va decide nimic între SUA şi China.
 
Cei 226 de economişti au fost intervievaţi în perioada 14 iulie-1 august, înainte ca preşedintele Donald Trump să anunţe o nouă rundă de tarife vamale suplimentare de 10% pentru restul produse chineze. Noile măsuri ar urma să intre în vigoare în două etape, la 1 septembrie şi 15 decembrie. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Hoher Herman
19.08.2019, 17:05:03

Mah Afrodenta de ce nu faci tu analizde desptre evolutia tampaxurilor cu miros de banane sau a "fashurilor" cu gust de ananas? USA nu intra in recesiune, nici la anu' nici la multi ani. Nici macar Democratii care sunt morti de foame ca nu mai sunt la ciolan, nu indraznesc sa scrie enormitatea asta. In Recesiune o sa intrati voi ca nu aveti coloana vertebrala si stati cu limba in hole-ul lu' frau Merkel, alias poloneza cu perciuni Angela Dorothea Kasner. Da, voi chiar aveti motive sa va falfaie nadragii.

-1 (5 voturi)
Ionel Marcu
19.08.2019, 17:40:21

Normal că vor intra în recesiune, nu numai Germania și SUA, ci toate țările avansate, ce oferă salarii de mii de €. Nu pot rezista la infinit concurenței Chinei, țărilor emergente, ce oferă angajaților salarii de câteva sute €, din păcate. Oricât de mare ar fi diferența la productivitatea muncii, aceasta nu poate rămâne de zeci de ori mai mare, după ce, de decenii și mai ales în ultimele două-trei, exportă tehnologie sau lasă China să le-o fure.

+1 (5 voturi)
Tomescu Tom
19.08.2019, 17:13:17

Nu avem de ce sa avem emotii ! PSD-ul are un program de guvernare solid ..care ne garanteaza ca inca vreo suta de ani vom fi " tigrii " Europei :))))) In Romania nimeni nu se teme de recesiune .. nu se teme de inflatie ...nu se teme de nimic ... :))) .Il avem pe Teodorovici ...care se pricepe sa imprumute bani si din piatra seaca .. :))) Chiar daca sunt imprumuturi cu dobanda cea mai mare de pe piata ... :))) O sa fie recesiune la nemti si americani .. in timp ce la noi va curge lapte si miere ... Corect ? :)))

+3 (3 voturi)
Ion Capsuna
19.08.2019, 17:36:32

Corect! :-)

Ion Capsuna
19.08.2019, 17:38:37

Ce nu zice articolul e ca daca Germania intra in cecesiune, UE intra in recesiune, iar cele mai afectate tari vor fi tarile Est Europene datorita dependentei de Germania si lipsei altor optiuni/legaturi economice!

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (15)