Alianţă anglo-germană pentru crearea celei mai mari burse europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bursa londoneză fuzionează cu cea din Frankfurt pentru a rezista concurenţei americane
Bursa londoneză fuzionează cu cea din Frankfurt pentru a rezista concurenţei americane

London Stock Exchange a confirmat discuţiile avansate pentru fuziunea cu Deutsche Borse AG, pentru a forma cea mai mare bursă din Europa.

Noua instituţie bursieră va  domina tranzacţiile cu titluri de valoare la nivel continental. Anunţul vine la trei zile dupa stabilirea datei referendumului care va decide viitorul Marii Britanii în UE. Întreaga tranzacţie este estimată la 28 de miliarde de euro. Acţiunile ambelor burse au crescut semnificativ, după anunţ.

Consolidarea pieţelor financiare şi de capital nu este influenţată de eventualitatea unui Brexit. Bancherii sunt cei care fac cel mai mare lobby împotriva ieşirii din UE, dar pierderile sunt greu de cuantificat deocamdată.

Bursele care erau monopoluri locale şi motiv de mândrie naţională până în urmă cu 10 ani s-au transformat în centre financiare internaţionale, în special pentru a reduce costurile de operare.

Această tranzacţie va duce la apariţia a trei companii bursiere gigant la nivel global: CME Group şi Intercontinental Exchage din SUA la care se adaugă LSE-Deutsche Borse, ca cel mai mare operator bursier din Europa.

Citiţi şi: Cele mai mari burse din lume: Capitalizarea cumulată a burselor europene nu o ajunge pe cea a New York Stock Exchange

Aceasta este cea de a treia încercare de fuziune între Londra şi Frankfurt. Negocierile nu au avut la bază tranzacţiile cu acţiuni ci operaţiunile cu instrumente derivate, precum tranzacţiile la termen şi opţiuni, care necesită sume mai mari şi sunt mai greu de copiat de către concurenţă.

La noua bursă, LSE Group va deţine 45,6% din capital, în timp ce acţionarii Deutsche Borse vor controla 54,4% din titluri.

Bursele europene trebuie să facă faţă unei competiţii puternice din partea instituţiilor de acelaşi din SUA. Bursa rezultată din această fuziune va putea rezista la presiunea exercitată de concurenţa de peste ocean.

Duetsche Borse are dezvoltată afacerea cu instrumente derivate prin intermediul Eurex, platformă pentru tranzacţii la termen, o zonă în care LSE este absentă. În schimb bursa londoneză este puternică pe piaţele cash şi businessul post-tranzacţionare.

Bursele cu sediul în SUA şi-au consolidat prezenţa în Europa în ultima perioadă. Intercontinental Exchange şi-a întărit puternic activitatea de pe bătrânul continent după achiziţia NYSE Euronext în 2013, ceea ce i-a oferit controlul asupra London International Financial Futures şi Options Exchange şi Casa de Compensare aferentă.

CME Group a înfiinţat de asemenea în 2014 la Londra o piaţă pentru instrumente derivate ale tranzacţiilor valutare şi cu mărfuri.

LSE a fost cea de a doua mare bursă din Europa în luna ianuarie, cu 18,9% cotă de piaţă, conform datelor compilate de Bats Europe. Deutsche Borse este pe locul patru, cu 8,9%. Bats Europe, o divizie a Bats Global Markets Inc. este cea mai mare bursă europeană.

2015, Deutsche Borse a raportat un profit de peste 700 milioane de euro la o cifră de afaceri de 2,4 miliarde de euro.

LSE va raporta rezultatele financiare pentru anul trecut pe data de 4 martie.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite