Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Amazon îl acuză pe Trump pentru pierderea contractului de 10 miliarde de dolari cu Pentagonul

3
10 Dec 2019 01:03:04
Autor: Cristina Ene
FOTO ARHIVĂ
FOTO ARHIVĂ

Amazon.com Inc (AMZN.O) l-a acuzat luni pe preşedintele american Donald Trump că  a exercitat „presiuni nepotrivite” care au influenţat  atribuirea de către Departamentul Apărării a unui contract de 10 miliarde de dolari pentru servicii cloud rivalului său Microsoft Corp (MSFT.O), relatează Reuters.

În plângerea înaintată luni Curţii de Revendicări Federale a SUA, Amazon arată că prin „atacuri publice şi de culise” Trump a înclinat balanţa în favoarea atribuirii contractului pentru servicii cloud al Pentagonului, numit Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI), rivalului său Microsoft.
 
În documentul  de circa 100 de pagini care însoţeşte plângerea, Amazon menţionează ca motiv ostilitatea lui Trump faţă de Jeffrey P. Bezos, fondatorul  Amazon şi CEO-ul Amazon Web Services, perceput drept inamicul său politic. Acesta deţine Washington Post, publicaţie critică la adresa lui Trump care a investigat interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 şi legăturile cu campania electorală a lui Donald Trump.
 
Pentagonului i-a fost imposibil să aleagă un câştigător într-un „mod rezonabil, consistent, corect şi imparţial”, a scris Amazon subliniind rolul semnificativ al lui Trump.
 
Trump a criticat în mai multe rânduri Amazon în privinţa plăţii unor taxe prea mici şi l-a acuzat pe Bezos că foloseşte Washington Post pentru a face lobby Amazon; totodată, publicaţia e considerată de preşedintele american sursă de ştiri false. 
 
Amazon a solicitat reevaluarea propunerilor celor două companii şi revenirea asupra deciziei, menţionând „eşecul clar” al propunerii Microsoft de a îndeplini cerinţele tehnice ale Departamentului Apărării: Amazon Web Services, prin „tehnologia superioară şi succesul demonstrat în gestionarea celor mai sensibile date guvernamentale” a pornit ca favorit în modernizarea sistemelor informatice ale armatei, ca apoi Departamentul de Apărare (DoD) să se decidă asupra Microsoft.
 
„Întrebarea este dacă ar trebui  să i se permită preşedintelui Statelor Unite să folosească bugetul DOoD în scopurile sale personale şi politice”, se arată în documentul de 103 de pagini.
 
Recent un oficial de grad inalt în domeniul tehnologiei al Pentagonului, Dana Deasy, a negat în faţa Congresului că Trump sau Casa Albă a influenţat procesul de selecţie al JEDI.
 
Experţii în drept, analiştii şi consultanţii se aşteptau la contestarea atribuirii contractului lui Microsoft, in octombrie, mai ales în condiţiile în care Trump a ridiculizat public încercarea Amazon de a obţine contractul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Hoher Herman
10.12.2019, 02:08:59

Comentariu considerat abuziv.

Index 4.2
10.12.2019, 04:01:31

Pai daca votara un presedinte tip stalinist, pe Conservatorul Donitto Trompolino, acest Gigi Becali de New York, acu sa vada si ei care sunt beneficiile prieteniei cu Rusia!

-1 (1 vot)
bec
10.12.2019, 17:21:07

vai bietul bezos, proprietar ai izvestiei americane, a ramas sarac, i-a luat si nevasta ceva, un pic, din banisorii lui strinsi cu atita grija, ce mai, nu-i merge bine deloc. Mai c-as deschide o subscriptie, o stringere de fonduri, sa mai iasa saracu' de el din depresie. Sint totusi legiuni de leftarzi cu minte putina si emotii multe care ar putea face asta, un exemplu indexat si necitat avem chiar aici.

Modifică Setările