ANALIZĂ Telefoanele şi tabletele se vor scumpi cu 17-18% în acest an, din cauza aprecierii dolarului american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea smartphone-urilor, dar şi alte produse electronice, sunt produse în China
Majoritatea smartphone-urilor, dar şi alte produse electronice, sunt produse în China

Importurile din China ar trebui să se scumpească în total cu 17-18%, dacă se iau în calcul atât evoluţiile cursurilor valutare din ultimul an, cât şi cele anticipate pentru 2015, potrivit companiei de brokeraj Tradeville.

Astfel, ajustările valutare din ultimul an ar trebui să se reflecte într-o scumpire cu 12-13% a produselor chinezeşti în Europa, dar anticipările privind cursurile de schimb arată o majorare de preţ suplimentară de aproximativ 5%, arată Mihai Nichişoiu, Global Macro Strategist la Tradeville. 

Importurile locale în dolari americani, inclusiv cele din China şi alte economii asiatice, vor deveni tot mai scumpe în condiţiile în care aprecierea globală a dolarului este abia la debut, iar deprecierea euro faţă de dolar va rămâne mai puternică decât cea a monedelor asiatice. Astfel, deşi un dolar tot mai puternic va cumpăra mărfuri chinezeşti tot mai multe, un euro tot mai slab va cumpăra tot mai puţini dolari şi tot mai puţine mărfuri chinezeşti. 

Euro vs yuan vs dolar 

Este foarte probabil ca deprecierea yuanului în raport cu dolarul să continue şi în 2015, dar aceasta nu se va traduce într-o ieftinire a produselor chinezeşti în Europa, întrucât autorităţile de la Beijing nu vor putea tolera o ajustare pronunţată a monedei locale faţă de moneda americană, de calibrul celei înregistrate de euro. Mai degrabă se va repeta scenariul din ultimul an, când yuanul s-a depreciat în faţa dolarului pentru prima dată în cinci ani, dar ajustarea a fost de puţin peste două procente, în timp ce euro a pierdut 15% faţă de dolar în doar câteva luni. Prin urmare, China va continua să piardă în termeni de competitivitate în zona euro, cea mai importantă piaţă de desfacere pentru exporturile sale.

Autorităţile chineze încearcă să instrumenteze o alunecare controlată a economiei, care nu mai creşte cu rate de două cifre.

Anunţul Băncii Centrale Europene din ianuarie privind startul unui program masiv de relaxare monetară cantitativă a reprezentat un motiv de îngrijorare pentru autorităţile de la Beijing şi un argument în plus pentru deprecierea yuanului faţă de dolar, în pofida regimului valutar semi-flotant declarat oficial, în care moneda chineză este ancorată de cea americană, mai spune Nichişoiu. 

Totuşi, nu se poate vorbi de o depreciere de mare anvergură a yuanului faţă de dolar. Dacă Beijingul ar accepta acest scenariu, piaţa financiară chineză - şi chiar cele globale - ar suferi turbulenţe severe, prin ieşiri masive de capital din China, în condiţiile în care oricum se aşteaptă o inversare a fluxurilor la nivel global. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite