Apa va înlocui gazele în exporturile Rusiei către China. Moscova vrea să vândă apă printr-o serie de conducte din Siberia via Kazahstan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia intenţionează să exporte apă dulce din Siberia în vestul Chinei, zonă deşertică, printr-un sistem de conducte care să traverseze Kazahstanul, scrie Itar-Tass.

Anterior, Alexander Tkachev, ministrul rus al Agriculturii, a afirmat că Rusia ar putea propune un draft al proiectului, urmând ca apa să fie transportată din regiunea Altai prin Kazahstan către Regiunea Autonomă Uigură Xinjiang din vestul Chinei.

Ministrul a declarat că proiectul nu va fi implementat prea curând, iar proiectul va vedea lumina zilei numai sub aspectul respectării intereselor Rusiei, inclusiv cele de mediu.

„Apa este o resursă la fel ca petrolul, gazele, aurul, iar mai devreme sau mai târziu va începe să fie vândută. Deja se comercializează în magazine; tot mai mul’i oameni o cumpără. Apa a devenit o marfă, iar în timp va deveni mai valoroasă decât petrolul. Trebuie să fim gata pentru acest moment. Ţara noastră are rezerve foarte mari, (...) iar anumite volume pot fi vândute“, a declarat Stepan Svartsev, cercetător-şef în cadrul Institutului pentru Geologia Petrolului şi Geofizică şi profesor în cadrul departamentului de hidrogeologie, inginerie geologică şi hidrogeoecologie la Universitatea Politehnică din Tomsk.

În acelaşi timp, este important să nu afectezi mediul. Iar transportul apei este o problemă importantă. „Dacă o transportăm prin canale deschise se va evapora şi va avea loc depunerea de săruri în sol. Dacă alegem tuburi închise, problema dispare, dar apa va fi mai scumpă din cauză că tuburile sunt scumpe“, a mai spus Svartsev.

Pentru a putea crea un proiect privind transportul apei din Altai în China ar fi necesare audieri publice şi studii pentru a vedea opinia cetăţenilor şi a oamenilor de ştiinţă.

Apa ar trebui transportată prin Kazahstan către China, dar China foloseşte volume mari de apă din râul Irtîş, care trece prin Kazahstan, pentru plantaţiile sale imense de bumbac.

O altă problemă ar fi de unde să provină apa dulce, deoarece dacă se preia apă din fluviul Obi atunci va exista un impact asupra regiunii Novosibirsk.

Gazoductul Altai, în aer

În acest moment, Rusia şi China au în plan realizarea unei conducte de gaze care să transporte „aurul albastru“ din vestul Siberiei până în regiunea Xinjiang. Numit „Altai“, gazoductul ar urma să aibe 2.800 de kilometri lungime şi să transporte anual 30 de miliarde de metri cubi. Proiectul este contestat din cauza impectului de mediu, urmând să traverseze habitatul irbisului (leopardul de zăpadă). Realizarea construcţiei nu a demarat încă din cauza costurilor mari şi a scăderii preţurilor pentru gazele naturale. Gazprom foloseşte o formulă prin care stabileşte preţul gazelor în funcţie de cotaţiile internaţionale ale petrolului, cu o întârziere de 6-9 luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite