Apple vrea să cumpere producătorul de maşini sport McLaren cu 1,7 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
McLaren P1 are propulsie hibridă şi şasiu din fibră de carbon şi costă 866.000 de lire sterline  FOTO Guliver / Getty Images
McLaren P1 are propulsie hibridă şi şasiu din fibră de carbon şi costă 866.000 de lire sterline  FOTO Guliver / Getty Images

Gigantul american Apple negociază preluarea constructorului britanic de maşini sport McLaren pentru 1,5 miliarde de lire sterline, echivalentul a 1,74 miliarde de euro, scrie „The Guardian“. Aceasta ar fi cea mai mare achiziţie a producătorului iPhone după preluarea producătorului de căşti Beats în anul 2014, pe care Apple a dat trei miliarde de dolari, aproximativ 2,65 miliarde de euro.

O înţelegere între cele două companii ar revoluţiona industriile auto şi de tehnologie, scrie sursa citată. Presa a mai scris în ultimii ani că Apple lucrează la realizarea unei maşini electrice autonome.

Apple a contactat McLaren pentru o posibilă preluare, dar cele două părţi ar putea realiza şi un parteneriat strategic, conform „Financial Times“.

McLaren a negat că se află în negocieri cu Apple, dar a spus: „Aşa cum vă aşteptaţi, prin natura afacerilor noastre avem regulat conversaţii confidenţiale cu o serie largă de părţi, iar acestea necesită să rămână la (de confidenţiale –n.r.)“.

„Putem să confirmăm că Apple nu este în discuţii cu Apple în legătură cu vreo potenţială investiţie“, mai spune constructorul exclusivist.

De asemenea, Apple a afirmat că „nu comentează zvonuri sau speculaţii“.

Motor electric, şasiu uşor

McLaren produce maşini de mare viteză, precum P1, care costă 866.000 de lire sterline şi care include o serie de tehnologii revoluţionare, precum motor electric foarte uşor cuplat cu unul clasic, corp de fibră de carbon şi calculatoare de bord. De asemenea, compania dezvoltă tehnologii care sunt utilizate şi în sănătate, energie şi transporturi.

Ron Dennis, preşedintele şi directorul executiv al McLaren, a extins dramatic activitatea familiei faţă de originile sale bazate pe participarea la Formula 1, unde este una dintre cele mai de succes echipe.

Compania îşi are sediul în Working, Surrey, într-un sediu futuristic proiectat de arhitectul Norman Foster.

Fondul suveran al Bahrainului deţine 50% din companie

Ron Dennis şi-ar putea creşte puternic averea dacă tranzacţia cu Apple are loc. El deţine 25% din McLaren Technology Group, în vreme ce Tag Group – un holding din Luxemburg condus de Mansour Ojjeh deţine alţi 25%. Restul de 50% din companie este deţinut de către fondul suveran al Bahrainului.

McLaren a înregistrat în 2014 venituri totale de 266 de milioane de lire sterline şi o pierdere brută de 23 de milioane de lire, acestea fiind cele mai recente rezultate financiare disponibile. Compania produce în jur de 1.500 de autoturisme anual şi a anunţat că va investi un miliard de lire sterline în cercetare şi dezvoltare în următorii şase ani.

Făcuţi unul pentru altul

Analiştii au afirmat că preluarea McLaren are sens pentru Apple. Neil Campling, analist la Northern Trust Capital Markets, spune că achiziţia McLaren ar da Apple „credibilitate instant“ în domeniul auto, completând că cele două au „un nivel neobişnuit de compatibilitate în design şi perspectivele de afaceri“.

Atractivitatea McLarean este dată, pe lângă designul de lux şi de renumele său exclusivist. Acelaşi lucru este observat şi la Apple, atât iPhone, cât şi MacBook-urile fiind produse high-end în gamele lor. Mai mult, McLaren are un motto care pare „rupt“ din filosofia Apple: „Proiectat şi construit pentru a câştiga“.

În fine, Apple are destui bani în conturi pentru a-şi permite această achiziţie. Producătorul de electronice avea rezerve de lichidităţi în valoare de 231,5 miliarde de dolari la finele lunii iunie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite