Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Argentina autorizează cultivarea grâului modificat genetic. De ce se tem exportatorii că mulţi clienţi vor renunţa să importe cereale din această ţară

1
13 May 2022 11:53:03
Autor: Melania Agiu
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Argentina, unul din cei mai mari exportatori de grâu, a devenit prima ţară din lume care autorizează plantarea grâului modificat genetic, după ce a aprobat comercializarea pe plan naţional a soiului de grâu modificat genetic HB4, dezvoltat de firma de biotehnologie Bioceres, transmite Reuters.

Totuşi, Bioceres a precizat că seminţele HB4 - care sunt mult mai rezistente la secetă - nu vor fi imediat disponibile pe piaţă.
 
„Vom continua producţia conform actualei scheme de conservare a identităţii soiului. Deocamdată, nu vom comercializa seminţele", au declarat pentru Reuters surse din cadrul companiei, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, informează Agerpres.
 
Argentina a fost prima ţară din lume care a aprobat, în 2020, un soi de grâu modificat genetic pe bază experimentală, fiind urmată în 2021 de Brazilia - cea mai mare destinaţie pentru grâul argentinian.
 
Ministerul Agriculturii din Argentina a anunţat că INDEAR, care face parte din grupul Bioceres, este acum autorizată să comercializeze seminţele, produsele şi produsele secundare derivate din aşa numitul grâu IND-ŘŘ412-7.
 
Utilizarea grâului modificat genetic în Argentina provoacă îngrijorări în rândul exportatorilor, care se tem că mulţi clienţi vor renunţa să importe cereale din Argentina deoarece grâul modificat genetic şi derivatele lui nu sunt încă autorizate în majoritatea ţărilor.
 
„Aceste reglementări provoacă riscuri comerciale majore. Consecinţele economice ale eventualelor pierderi ale cotei de piaţă vor reveni Ministerului Agriculturii şi firmei Bioceres", susţin exportatorii de cereale şi seminţe din Argentina.
 
Recolta de grâu a Argentinei în sezonul 2022/2023 ar urma să ajungă la 19 milioane de tone, conform datelor Rosario Grains Exchange.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

IonIon Codreanu
13.05.2022, 13:25:31

Eu zic să se verifice ce anume nu convine la făina obținută din acest grâu și dacă nu este nociv să se aprobe! Toate, absolut toate plantele cultivate sunt modificate genetic prin ameliorarea de-a lungul mileniilor! Geneticienii de acum doar comprimă timpul, obținând ceea ce se poare obține prin zeci, sute de ani de ameliorări, adică de selecționarea a plantelor cu calitățile dorite, apărute prin mutații naturale.

+1 (1 vot)
Modifică Setările