Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Aripioarele de pui, aliment de lux în SUA. Ouăle s-au scumpit cu 220%, untul cu 51%, iar făina cu 40%. „Inflaţia este mai mare decât anunţă Guvernul”

19
20 May 2022 12:05:01
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Aripioarele de pui au ajuns să fie un aliment de lux în SUA, costul dubându-se într-un an, în mare parte din cauza creşterilor mari de preţ a altor alimente de bază şi a costurilor cu energia şi serviciile.

Preţul laptelui a crescut în aprilie cu 25% faţă de perioada anterioară pandemiei, iar cel al slăninei a ajuns cu 35% mai mare, potrivit publicaţiei de specialitate ocregister.com.
 
Potrivit specialiştilor, consumatorii au fost de fapt protejaţi până acum de toată greutatea cheltuielilor în creştere cu care se confruntă producătorii, distribuitorii şi întreprinderile mici, cum ar fi restaurantele. 
 
În urmă cu aproximativ 18 luni, un kilogram de aripioare de pui costa 4,7 dolari. Acum, poate ajunge până la 8,3 dolari pe kg. (Spre comparaţie, preţul unui kilogram de aripioare de pui în România este de 3 ori mai mic, de circa 13 lei/kg, faţă de peste 39 de lei, echivalentul preţului din SUA, calculat la un curs valutar de 4,7 lei/dolar, conform datelor BNR).
 
Cheltuielile pentru uleiul de gătit şi făina aproape s-au dublat în ultimele cinci luni. Dar nu este vorba doar de creşterea preţurilor la ingrediente. Au crescut şi costurile pentru servicii.  Pentru a face faţă cheltuielile, restaurantele au crescut preţurile meniului.
 

15 aripioare de pui costă 34 de dolari

O comandă de 15 bucăţi de aripioare de pui, un fel de mâncare la pizzeria lui Sal and Mookie’s, costa 13,95 dolari înainte de apariţia Covid. Acum, costurile aripilor pot varia atât de mult încât sunt etichetate la „preţul pieţei”, aşa cum fac unele restaurante cu homarul. La oră de vârf, preţul meniului poate fi de aproximativ 27,95 USD, iar Good estimează că „preţul real” este mai aproape de aproximativ 34 USD. El încearcă să decidă dacă continuă să crească preţurile sau să micşoreze porţia de aripioare din meniu.
 
„Nu am văzut niciodată ceva asemănător cu ceea ce vedem acum”, a spus Good, care şi-a deschis restaurantele în urmă cu aproape 30 de ani.
 
Diferenţa dintre preţurile primite de producători pentru bunurile lor şi cele plătite de clienţii obişnuiţi la casele de marcat poate fi observată prin compararea indicilor preţurilor de producător şi de consum.
 
IPC, un punct de referinţă pentru măsurarea inflaţiei, a crescut. Preţurile de consum la alimente au crescut cu 9,4% în aprilie, comparativ cu anul precedent, aceasta fiind cea mai mare creştere din 1981, arată datele guvernamentale în această lună. 
 
S-au înregistrat creşteri record pentru pui, fructe de mare proaspete şi alimente pentru copii.
 
Dar multe costuri cu alimente măsurate în IPP au accelerat mai repede decât rata IPC. În aprilie, preţurile medii cu ridicata la alimente din indice au crescut cu 18% faţă de un an mai devreme, potrivit datelor guvernamentale publicate pe 12 mai. A fost cea mai mare creştere de 12 luni din aproape cinci decenii. Ouăle au crescut cu 220%, untul cu 51%, grăsimile şi uleiurile au crescut cu 41%, iar făina cu 40%, a spus Asociaţia Naţională a Restaurantelor.
 
Deja în aprilie, Departamentul Agriculturii din SUA şi-a majorat prognoza pentru 2022 privind inflaţia preţurilor de producător pentru majoritatea alimentelor de bază. Uleiurile de gătit şi grâul la nivel de fermă sunt de aşteptat să crească cu aproximativ 40% în acest an, în comparaţie cu previziunile din decembrie privind creşterea preţurilor cu până la 5% şi, respectiv, 4%.
 

„Inflaţia este mai mare decât anunţă Guvernul SUA”

Perspectivele pentru preţurile mai mari la alimente reflectă o tendinţă mai largă pentru economia SUA. 
 
„Ne putem aştepta ca inflaţia ridicată să fie mai persistentă”, a spus Fernando Martin, vicepreşedinte asistent la Federal Reserve Bank of St. Louis.
 
În ceea ce priveşte preţurile la alimente, impactul inflaţiei acumulate va veni şi de la mijlocul lanţului de aprovizionare: distribuitorii care depozitează şi livrează alimente restaurantelor şi altor grupuri de servicii alimentare.
 
Companiile de distribuţie independente înregistrează costuri mai mari pentru orice, de la combustibil la echipamente la forţă de muncă, a declarat Mark Allen, director executiv al Asociaţiei Internaţionale a Distribuitorilor de Servicii Alimentare. 
 
„Este mai mare decât anunţă guvernul”, a spus Allen, adăugând că probabil mai mulţi distribuitori îşi vor creşte tarifele, deoarece marjele lor sunt de doar 1% până la 2%.
 
Pentru a face faţă cheltuielilor în creştere, restaurantele au transferat deja unele costuri. Preţurile medii ale meniurilor în aprilie au crescut cu 7,2% faţă de un an mai devreme, cea mai mare creştere din 1981, potrivit Asociaţiei Naţionale a Restaurantelor. Restaurantele s-au văzut nevoite să micşoreze porţiile.
 
Şi lucrurile s-ar putea înrăutăţi, deoarece multe lanţuri de restaurante şi comercianţi cu amănuntul de alimente semnează contracte pe termen lung pentru aprovizionare. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

predex
20.05.2022, 12:54:44

Mdeh, hai sa presupunem ca nu-i nici o legatura intre niste unii care au anuntat cu surle si trambite "marea resetare" si niste altii care au invadat Ucraina exact atunci cand era cazul. Dar chiar n-o fi nici o legatura ? Ca prea se potrivesc niste chestii ...

-4 (8 voturi)
florin ciobanu
20.05.2022, 15:46:15

Vom vedea mai tarziu, cine va avea ochi sa vada.

-4 (6 voturi)
in bogus, again...
20.05.2022, 14:26:03

"În urmă cu aproximativ 18 luni, un kilogram de aripioare de pui costa 4,7 dolari. Acum, poate ajunge până la 8,3 dolari pe kg. (Spre comparaţie, preţul unui kilogram de aripioare de pui în România este de 3 ori mai mic, de circa 13 lei/kg, faţă de peste 39 de lei, echivalentul preţului din SUA, calculat la un curs valutar de 4,7 lei/dolar, conform datelor BNR)." Citeste mai mult: adev.ro/rc6a11 sint in incurcatura.. pe cine sa cred? pe madam cicovschi (cu informatii de acu'anu') sau pe cei de la cnbc de alaltaieri (in fapt de ieri, tinind seama de diferenta de fus orar...)? (www.) cnbc.com/2022/05/18/wingstop-is-seeing-meaningful-deflation-in-chicken-wings-ceo-says.html care afirma ca “The price of wings last year .. hit $3.22 a pound, and we fast forward to today, and it’s $1.63 a pound,” Skipworth said in an interview on “Mad Money.” deci 1.63*2.2=3.58dolari/kg = app 16.73lei/kg asta fara a lua in considerare nivelul mediu al salariilor din sua vs Ro...

+6 (6 voturi)
florin ciobanu
20.05.2022, 16:13:46

Oricum o fi, eu nu pot uita scena aia din pandemie cand americanii au devastat magazine si o tipa iesea printr-o gaura cu niste pungi de cipsuri in brate. Ba, cat de fomist sa fii? E... se pare ca de fapt vor fi atinsi la buzunar drogatii, adica 40 000 000 de americani ce isi iau doza zilnic. La noi vor suferi fumatorii. Cum naiba sa pretinzi ca stat unuia de castiga 2500 lei sa plateasca 660 pe tigari? Cica sa se lase... aiurea. Pai statul abia asteapta accizele alea. La amerloci e mai grav. Aia fara sa bage-n vena ies in strada, fac taraboi si sunt multi aia 40 000 000. Vin vremuri tulburi, iar Ucraina e doar un pretext.

-2 (8 voturi)
Gigihuma
20.05.2022, 18:33:12

buun se vor creste pui pt aripioare:)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările