Ascensiunea ţărilor emergente: cum ar putea arăta în viitor noua ierarhie globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puterile mondiale evoluează şi îşi schimbă forma în permanenţă. FOTO: Forbes
Puterile mondiale evoluează şi îşi schimbă forma în permanenţă. FOTO: Forbes

China, Brazilia şi India acaparează economia globală fără niciun avertisment şi capătă o influenţă politică din ce în ce mai mare. Deşi pot forma un front comun împotriva Occidentului, trebuie în continuare să-şi rezolve problemele interne, cum ar fi încetinirea creşterii economice şi tulburările sociale, pe care ţările vecine prospere nu le mai pot tolera.

Care vor fi cele mai importante oraşe în viitor? Foreign Policy şi Institutul internaţional McKinsey au urmărit criterii precum creşterea economică şi receptivitatea către dezvoltarea tehnologică şi au descoperit că Shanghai s-a clasat înaintea Beijingului şi a Tianjinului, iar pe locul patru Sao Paulo din Brazilia. Berlin, Frankfurt şi Munchen nu apar nici măcar în primele 50 „cele mai dinamice oraşe din lume”.

Totodată, care sunt cele mai competitive ţări din lume, în funcţie de productivitatea industrială? Firma de consultanţă Deloitte Tohmatsu a întocmit un raport care arată că statul chinez a depăşit Germania, Statele Unite ale Americii şi India. Însă această ierarhie ar putea suferi schimbări majore până în 2017, potrivit celor 550 de directori executivi intervievaţi de Deloitte Tohmatsu: liderii de astăzi vor fi daţi uitării, iar locul lor va fi ocupat de China, India şi Brazilia.

Pentru prima dată în ultimii 105 ani, Produsul Intern Brut combinat al Braziliei, Chinei şi Indiei este aproape egal cu cel al Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii şi al Statelor Unite. Trebuie subliniat că „ascensiunea Sudului are o viteză şi o amploare fără precedent”, potrivit unui raport al dezvoltării umane întocmit de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Est vs. Vest

Din punct de vedere politic, viitoarele puteri devin din ce în ce mai încrezătoare în puterea pe care o deţin şi, uneori, se aliază împotriva deciziilor ţărilor occidentale, notează publicaţia germană „Der Spiegel”.

În cadrul Consiliului de Securitate al ONU, China face uz de dreptul de veto şi blochează orice rezoluţie legată de Orientul Mijlociu care nu o mulţumeşte şi nu ezită să-şi arate muşchii atunci când îşi mobilizează fără întârziere Forţele Navale pe apele Orientului Îndepărtat.

India merge împotriva curentului şi sfidează puterile internaţionale, îmbogăţindu-şi arsenalul nuclear împotriva recomandărilor celorlalte ţări. Preşedintele Braziliei, Dilma Youseff, şi-a anulat o vizită în Statele Unite în semn de protest faţă de interceptările Agenţiei Naţionale de Securitate. Prin comparaţie, cancelarul german Angela Merkel nu a avut o atitudine atât de categorică atunci când au apărut informaţii asemănătoare cu privire la Germania.

Reversul medaliei

Însă nu avem de-a face cu o poveste ideală. În ciuda propagandei agresive din Beijing, New Delhi şi Brasilia, aceste ţări în dezvoltare sunt puternic zdruncinate încă de la temelie, mai exact de la cele mai joase pături ale societăţii până în vârf.

În toate aceste trei ţări sunt au loc proteste masive, cetăţenii ieşind furioşi în stradă pentru a condamna corupţia, nepotismul şi guvernarea ineficientă. La aceste probleme sociale se adaugă şi cele economice, care încep să-şi arate colţii.

În mod ironic, ţările în curs de dezvoltare cunosc o perioadă de declin în ce priveşte dezvoltarea economică, care şi-a pierdut ritmul galopant în ultimele luni. Specialiştii au estimat creşteri economice înjumătăţite faţă de anul de boom 2007, dar totuşi procente mai bune decât Statele Unite şi ţările Uniunii Europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite