Austria ar putea modifica strategia de afaceri a OMV, iar Gerhard Roiss ar putea fi demis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
OMV deţine 51% din Petrom, companie care exploatează aproape toate resursele de petrol ale României şi jumătate din producţia de gaze. Din 2019 ar urma să intre în producţie noile zăcăminte din Marea Neagră FOTO Petrom
OMV deţine 51% din Petrom, companie care exploatează aproape toate resursele de petrol ale României şi jumătate din producţia de gaze. Din 2019 ar urma să intre în producţie noile zăcăminte din Marea Neagră FOTO Petrom

Grupul austriac OMV, care controlează Petrom, şi-ar putea schimba conducerea şi strategia de afaceri în urma unei evaluări începute în primul trimestru al anului, potrivit agenţiei de stat austriece OeIAG, cel mai mare acţionar al grupului.

„Piaţa internaţională de petrol şi gaze trece printr-o perioadă de schimbări majore, care pot destabiliza regulile după care jucătorii s-au ghidat până acum. Să acţionăm prea târziu sau deloc nu se numără printre opţiunile pe care le avem, iar compania trebuie aliniată la noile standarde rapid şi în forţă“, a declarat Rudolf Kemler, şeful OeIAG şi preşedintele Consiliului de Supraveghere al OMV, potrivit Bloomberg.

Kemler a spus că eventualele schimbări în conducerea şi structura OMV vor fi discutate pe baza concluziilor raportului de evaluare.

OeIAG deţine 31,5% din acţiunile OMV, în timp ce International Petroleum Investment Company (IPIC), un fond de investiţii din Abu Dhabi, are o participaţie de aproape 25%.

Virare către Gazprom?

Anterior, în luna iunie, agenţia Reuters scria că gigantul rus Gazprom ar putea prelua participaţia fondului de investiţii, însă gigantul rus a negat. OMV a semnat lunile trecute acordul cu Gazprom pentru realizarea tronsonului austriac al gazoductului South Stream, iar Roiss a declarat în această vară că realizarea conductei nu va fi afectată de sancţiunile impuse de Uniunea Europeană (UE) pentru Rusia.

Totuşi, de atunci aceasta a trecut chiar la sancţiuni mai dure pentru Rusia, impunând sancţiuni directe băncilor ruse de stat Sberbank, VTB Group, Vneshconombank, Gazprombank şi Rosselkhozbank. De asemenea, UE a blocat accesul la finanţare ci companiilor petroliere Rosneft, Transneft şi Gazprom Neft, braţul petrol al grupului rus, însă partea de gaze nu este afectată.

Totuşi, SUA au adoptat vineri sancţiuni care blochează cooperarea companiilor americane cu societăţile energetice ruse, între care se află şi Gazprom şi Lukoil.

OMV vrea creşterea producţiei

Cele mai recente modificări semnificative în strategia de afaceri a OMV au fost iniţiate în 2010, după venirea la conducere a lui Gerhard Roiss, care a schimbat direcţia grupului, axându-l pe segmentul upstream prin vânzarea de benzinării şi rafinării.

De asemenea, grupul şi-a redus dependenţa de operaţiunile din Libia, Yemen şi Irak, afectate de întreruperi dese în furnizarea de petrol şi gaze, după ce a cumpărat anul trecut active în valoare de 2,7 miliarde de dolari în Marea Nordului.

Roiss şi-a exprimat recent nemulţumirea în legătură cu performanţele diviziei de gaze naturale şi energie, al cărei profit operaţional a scăzut în 2013 pentru al treilea an consecutiv, la 139 de milioane de euro. Elaborarea unei noi strategii pentru această divizie ar putea dura până la un an, a spus el.

OMV intenţionează să crească producţia de hidrocarburi la 400.000 barili echivalent petrol pe zi până în 2016, de la nivelul de 310.000 barili echivalent petrol pe zi în prezent. Potrivit unui studiu comandat de grupul austriac şi întocmit de firma de consultanţă MTG, o producţie zilnică de maxim 350.000 barili echivalent petrol ar fi mai realistă, relatează publicaţia Kurier, citată de Bloomberg.

OeIAG este entitatea prin care statul austriac controlează pachetele deţinute în companiile sale, precum Telekom Austria AG sau Oesterreichische Post AG (poşta).

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/omv" target="_blank">View the story "omv" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite