Austriecii de la OMV dau în judecată Turcia pentru că a renunţat la gazoductul Nabucco

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazoductul Nabucco urma să treacă şi prin România
Gazoductul Nabucco urma să treacă şi prin România

Grupul austriac de petrol şi gaze OMV a dat în judecată Turcia şi pe premierul Ahmet Davutoglu la Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Washington, de pe lângă Banca Mondială (ICSID), pe motiv că a renunţat la proiectul gazoductului Nabucco, care trebuia să alimenteze Uniunea Europeană cu gaze naturale din regiunea Mării Caspice.

Nabucco era destinat reducerii dependenţei de Rusia, care furnizează deja o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Ankara s-a retras din proiect, iar în luna mai a semnat un acord cu Moscova pentru o conductă alternativă, TurkStream.

Compania austriacă a lichidat compania de proiect, numită Nabucco Gas Pipeline International GmbH, care trebuia să realizeze gazoductul cu acelaşi nume, rezultând o pierdere de 177 de milioane de euro, din care o gaură de circa 50 de milioane a ajuns în conturile OMV. 

Celelalte state care trebuiau să facă parte din Nabucco erau Bulgaria, România şi Ungaria, din partea ţării noastre participând Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport al gazelor. Inclusiv Transgaz a suferit o pierdere financiară din închiderea Nabucco.

Proiectul Nabucco a încetat încă de acum doi ani, de când consorţiul Shah Deniz, care opera vastul zăcământ omonim din Azerbaidjan a ales să pompeze gazele produse către conducta Trans-Adriatic Pipeline (TAP), care urmează să treacă prin Grecia şi Italia. Astfel, Nabucco a rămas fără gaze, cealaltă mare sursă alternativă – Iranul – fiind sub sanncţiuni internaţionale din cauza programului său nuclear.

Ulterior, OMV a semnat un memorandum cu Gazprom pentru participarea la South Stream, însă chiar şi acest proiect rival, susţinut de Rusia, a căzut în luna decembrie 2014, din cauza opoziţiei Uniunii Europene.

Recent, OMV a anunţat o nouă colaborare cu Gazprom, alături de care doreşte să construiască un nou gazoduct pe sub Marea Baltică, respectiv Nord Stream 2. Ceilalţi parteneri din proiect ar fi gigantul petrolier Shell şi grupul german de utilităţi E.ON.

OMV are probleme la nivel de grup, din cauza scăderii producţiei în Libia şi Yemen, unde opera o serie de zăcăminte, ca urmare a problemelor de securitate şi conflictelor din cele două ţări.

Veniturile OMV au scăzut cu 38% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în pofida producţiei mai mari.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/south-stream" target="_blank">View the story "south stream" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite