Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Averea lui Bill Gates a ajuns la 90 de miliarde de dolari, dar nu Microsoft i-a adus creşterea. În ce investeşte miliardarul

0
22 Aug 2016 19:04:47
Autor: Daniel Ionascu
Bill Gates investeşte de la agricultură şi hoteluri până la energie şi protecţia mediului
Bill Gates investeşte de la agricultură şi hoteluri până la energie şi protecţia mediului

Averea netă a lui Bill Gates, cel mai bogat om din lume, a atins vineri un nivel record de 90 de miliarde de dolari, însă a fost susţinută de participaţiile deţinute la companii publice cum sunt Canadian National Railway Company şi Ecolab, nu de participaţia la Microsoft. Aceasta este, de altfel, doar 15% din averea miliardarului.

Averea lui Gates este cu 13,5 miliarde de dolari mai mare decât cea deţinută de al doilea cel mai bogat om, mogulul spaniol al retailului Amancio Ortega, potrivit indicelui Bloomberg al miliardarilor.
 
La nivelul de 90 de miliarde de dolari, averea co-fondatorului Microsoft este echivalentă cu 0,5% din PIB-ul Statelor Unite.
 
Cunoscut în special pentru faptul că a fondat, alături de Paul Allen, gigantul software Microsoft, care domină piaţa sistemelor de operare pentru calculatoare de peste 30 de ani cu Windows, Bill Gates are acum cea mai mare parte a averii în alte investiţii.
 
Deşi s-a retras în 2014 din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Microsoft, Bill Gates încă este membru al acestuia. Omul de afaceri mai deţine circa 2,5% din titlurile producărorului de software, însă participaţia nu ocupă decât 15% din averea miliardarului.
 
Între timp, însă, Bill Gates şi-a diversificat foarte mult investiţiile, acestea fiind manageriate acum prin intermediul Cascade Investment. Aceasta deţine participaţii la producătorul de combine şi utilaje agricole John Deere, compania de igienă Ecolab, dealerul de maşini Autonation, compania de cablu Liberty Global, îmbuteliatorul Coca Cola Femsa, lanţul de hoteluri Four Seasons sau Berkshire Hathaway, conglomeratul deţinut de către omul de afaceri Warren Buffett.
 
În luna ianuarie Bill Gates a investit în startup-ul Kymeta, care produce o serie de mici antene-satelit care să ajute la îmbunătăţirea comunicaţiilor.
De asemenea, Bill Gates are acţiuni la o companie care vrea să producă mini-reactoare nucleare.
Alături de soţia sa Melinda, Bill Gates s-a implicat şi în mai multe campanii umanitare şi a sprijinit mai multe fundaţii, între activităţile vizate fiind campaniile de eradicare a malariei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările