Avertisment al preşedintelui Băncii Centrale Europene: Varianta Delta poate întârzia deschiderea totală a economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christine Lagarde, FOTO: EPA-EFE
Christine Lagarde, FOTO: EPA-EFE

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a afirmat, joi, că „impactul pandemiei este mai puţin dur'', în prezent, dar varianta Delta ar putea să întârzie deschiderea totală a economiei, relatează agenţia EFE.

„Cu peste 70% dintre adulţii europeni vaccinaţi, economia s-a deschis în mare măsură, permiţând consumatorilor să cheltuiască mai mult şi companiilor să îşi majoreze producţia", a precizat preşedintele BCE, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, creşterea imunităţii în faţa coronavirusului înseamnă că „impactul pandemiei este acum mai puţin dur", dar „propagarea la nivel mondial a variantei Delta va întârzia deschiderea totală a economiei.

În cadrul unei conferinţe de presă, după reuniunea Consiliului guvernatorilor, Lagarde a subliniat că economia zonei euro îşi revine în mod clar, dar ritmul de îmbunătăţire va depinde de evoluţia pandemiei.

„Faza de revenire în ceea ce priveşte recuperarea economică a zonei euro avansează în continuare. Se aşteaptă ca producţia să ajungă să depăşească nivelul anterior pandemiei până la finele anului", a spus Lagarde.

Lagarde a menţionat că, deşi previziunile privind inflaţia au fost revizuite în sus, „inflaţia pe termen mediu se va situa mult sub nivelul ţintei de 2%".

BCE estimează că economia zonei euro va creşte anul acesta cu 5%, faţă de 4,6% cât preconizase în iunie.

Lagarde a adăugat că BCE prevede o creştere de 4,6% în 2022 (4,7% estimarea din iunie) şi de 2,1 % în 2023 (2,1% estimarea anterioară).

BCE mai prognozează o inflaţie de 2,2 în 2021 (1,9% estimarea anterioară), de 1,7% în 2022 şi de 1,5% în 2023. 

Varianta Delta a SARS COV2 devine dominantă în România, a transmis Digi24 în urmă cu două zile. Potrivit sursei citate, Institutul Naţional de Sănătate Publică a publicat raportul săptămânal care confirmă întrunirea criteriilor de transmitere comunitară susţinută a acestei variante, considerată de două ori mai contagioasă decât cele iniţiale.

Astfel, până în această săptămână 807 cazuri de infectare cu varianta Delta au fost confirmate în România. Peste jumătate dintre ele nu sunt în focare şi nici nu au istoric de călătorie în străinătate, arăta INSP.

„Oservarea datelor colectate pentru cazurile cu probe secvenţiate, cuplată cu rata de creştere a numărului de cazuri, arată că actualul profil de evoluţie a epidemiei este determinat de transmiterea variantei Delta”, au transmis reprezentanţii INSP.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite