Banca Mondială refuză să ajute El Salvador să introducă Bitcoin ca mijloc legal de plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Banca Mondială a anunţat, miercuri, că nu poate sprijini implementarea bitcoinului ca mijloc legal de plată în El Salvador, având în vedere dezavantajele de mediu şi transparenţă, transmite Reuters.

„Ne-am angajat să ajutăm El Salvador în numeroase alte moduri, inclusiv în ceea ce priveşte transparenţa monedei şi procesele de reglementare", a declarat un purtător de cuvânt al Băncii Mondiale prin e-mail.

„Deşi guvernul din El Salvador ne-a abordat pentru sprijin în privinţa Bitcoin, acest lucru nu este ceva ce Banca Mondială poate sprijini, având în vedere deficienţele de mediu şi transparenţă.”

Anterior, ministrul de finanţe din el Salvador, Alejandro Zelaya, a declarat că ţara din America Centrală a solicitat asistenţă tehnică de la bancă, deoarece încearcă să utilizeze bitcoin ca mijloc legal de plată parallel, alături de dolarul SUA.

Ministrul a mai spus că negocierile în curs cu Fondul Monetar Internaţional au avut succes, deşi FMI a declarant, săptămâna trecută, că a văzut „probleme macroeconomice, financiare şi juridice” odată cu adoptarea bitcoin de către ţară.

Zelaya a afirmat că FMI nu este „împotriva” implementării Bitcoin. Investitorii au cerut, recent, prime mai mari pentru a deţine datoriile din el Salvador, din cauza îngrijorărilor tot mai mari cu privire la finalizarea acordului FMI, cheie pentru remedierea lacunelor bugetare până în 2023.

Luna aceasta, El Salvador a devenit prima ţară care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plată, preşedintele Nayib Bukele promovând potenţialul criptomonedei ca monedă de remitenţă pentru salvadorenii de peste mări. 

Tot în cursul acestei luni, Bukele a renunţat, de asemenea, la un acord anticorupţie cu Organizaţia Statelor Americane, care a consternat guvernul SUA, deoarece Washingtonul pare să stopeze corupţia în America Centrală ca parte a politicii sale de imigrare.

Economia din El Salvador se bazează în mare parte pe banii trimişi în ţară de cetăţenii plecaţi să lucreze în străinătate, aceste sume reprezentând 20% din PIB. Cei peste 2 milioane de oameni plecaţi trimit anul în ţară peste 4 miliarde de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite