Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Banii economisiţi în pandemie ar putea pune pe picioare economia mondială. Care sunt previziunile analiştilor

3
14 Apr 2021 17:14:20
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Economia mondială ar putea creşte anul viitor cu o jumătate de punct procentual mai mult, dacă gospodăriile vor cheltui cel puţin o parte din sumele pe care le-au economisit în perioada pandemiei de coronavirus, a estimate, miercuri, grupul francez de reflexie OFCE, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, în condiţiile în care o serie de afaceri precum restaurante, cinematografe şi hoteluri sunt în continuare închise în multe ţări, gospodăriile din ţările dezvoltate au pus deoparte economii mai mari decât în mod normal, transmite Agerpres.
 
Astfel, una din principalele dileme ale economiştilor şi decidenţilor este dacă gospodăriile vor începe să cheltuie sumele economisite sau vor prefera să le păstreze în perspectiva unor dificultăţi financiare viitoare.
 
Centrul francez de reflexie Observatoire français des conjonctures économiques (OFCE) a abordat acest subiect pentru a elabora două scenarii pentru marile economii ale lumii: unul din care gospodăriile vor cheltui în 2022 o cincime din sumele economisite pe care le-au acumulat în 2020 şi 20221 şi un scenariu în care nu vor face acest lucru.
 
În conformitate cu primul scenariu, ritmul de creştere al economiei mondiale va fi de 4,5% anul viitor iar în conformitate cu cel de al doilea va fi de 4%, susţine OFCE într-un raport cu privire la noile sale prognoze privind economia mondială.
 
În rândul principalelor economii, SUA ar urma să înregistreze anul viitor o creştere de 5,9% în conformitate cu primul scenariu şi una de 3,7% fără impulsul dat de cheltuirea sumelor economisite. 
 
De asemenea, Germania, cea mai mare economie a Europei, ar urma să înregistreze un avans de 5,5% anul viitor în primul scenariu şi unul de 4,1% în cel de al doilea scenariu, iar creşterea economică a Franţei ar urma să fie de 6% respectiv 4,3%. 
 
Totodată, folosirea sumelor economisite ar da economiei britanice un impuls de 5% anul viitor iar în cel de al doilea scenariu creşterea ar fi de ordinul a 3,2% în timp ce pentru Italia estimările de creştere sunt de 5,5%, respectiv 3,9%. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

bovis
14.04.2021, 19:27:13

Impozitarea capitalului patronilor e necesara in Romania cata vreme din banii circulanti in economie 41% sunt salarii restul de 59% e profitul care e impozitat cu 16% deci 59%x16% e 9.44% deci din toti banii circulanti in Romania mai mult de jumatate sunt profitul ciocoilor.

+1 (1 vot)
Uccello Aciduzzu
14.04.2021, 19:51:40

Nu sunt "badron" sunt angajat in privat. Si sunt curios de unde ai scos procentele astea. Da si tu o sursa, ceva statistica de pe undeva, ca daca nu vorbesti degeaba.

Constantine Constantine
15.04.2021, 07:33:12

Ce economii, de unde? Ca salariile si pensiile au inghetat dar preturile s-au naravit.Ce puteai cumpara acum un an cu 100 de lei nu o mai poti face acum. Preturile salta vesele pe zi ce trece, taxele locale au iesit din matca, o multime de oameni au ramas fara slujbe uite asa ai ajuns sa te scobesti prin buzunare dupa bani ca sa-ti cumperi o masca noua.De unde atitea economii cind pina si amenzile s-au triplat?

Modifică Setările