BauMax va închide magazinele din Turcia. În România, retailerul de bricolaj are pierderi mult mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BauMax a înregistrat în România o pierdere de 26 de milioane de euro în anul 2012, cea mai mare din tot grupul
BauMax a înregistrat în România o pierdere de 26 de milioane de euro în anul 2012, cea mai mare din tot grupul

Retailerul austriac de bricolaj  BauMax îşi va închide cele şapte magazine din Turcia şi ar putea ieşi şi de pe alte pieţe din Estul Europei, precum România, după ce statul austriac a respins oferta lui Karlheinz Essl de a prelua colecţia sa de artă, evaluată la 250 de milioane de euro.

Essl dorea vânzarea colecţiei sale private pentru a susţine operaţiunile grupului austriac. BauMax are 10.000 de angajaţi în nouă state şi a înregistrat o pierdere de 126 de milioane de euro în 2012 din cauza extinderii agresive practicate anterior în Estul Europei. BauMax a intrat pe piaţa din Turcia în 2010.

„Vom închide operaţiunile din Turcia“, a spus Essl la televiziunea ORF după ce guvernul austriac a respins oferta sa. El a venit cu această idee susţinând că va duce la salvarea a mii de locuri de muncă în companie. Statul austriac a declinat oferta în data de 2 aprilie.

„Ne aflăm în proces de analiză dacă vor urma şi alte ţări. Acest lucru va fi decis până la finele luni aprilie“, a mai spus Essl.

BauMax are 15 magazine în România. Din pierderea de 126 de milioane de euro înregistrată în 2012, cea mai mare gaură a fost înregistrată în România - 26 milioane euro, şi Turcia - 14 milioane euro, potrivit Novinite. Cu excepţia Slovaciei, toate diviziile est-europene ale Baumax au înregistrat pierderi.

Grupul a acumulat datorii de un miliard de euro, din care 350 milioane euro împrumuturi pentru operaţiuni şi 650 milioane euro credite ipotecare.

Piaţa românească a retailului de bricolaj traversează o perioadă dificilă, marcată de retrageri şi consolidare.

Vânzări şi retrageri de-a valma din ţara noastră

Rivalul german Praktiker a vândut unitatea din România către omul de afaceri turc Omer Susli. De asemenea, britanicii de la Kingfisher au preluat anul trecut reţeaua Bricostore din România. De altfel, grupul britanic a înaintat ofertă şi pentru preluarea Mr Bricolage, care are trei magazine pe piaţa din România.

În fine, şi lanţul german Obi se pregăteşte să se retragă în acest an de pe piaţa românescă, unde a înregistrat pierderi în fiecare dintre ultimii ani începând cu 2008, când a deschis primul magazin.

Mai puteţi citi:

Lanţul de magazine de bricolaj Obi se va retrage de pe piaţa românească, după mai bine de cinci ani de pierderi

Retailerul german de bricolaj Obi se pregăteşte să se retragă în acest an de pe piaţa românescă, unde a înregistrat pierderi în fiecare dintre ultimii ani începând cu 2008, când a deschis primul magazin, afirmă surse din piaţa de profil.

Kingfisher a redeschis primele două unităţi din reţeaua Bricostore România sub brandul Brico Dépôt

Retailerul britanic de bricolaj Kingfisher, care a preluat anul trecut cele 15 magazine Bricostore din România, a redeschis unităţile din zonele Pantelimon şi Orhideea sub marca Brico Dépôt, ca „depozite“, termenul estimat pentru transformarea întregii reţele fiind de doi ani.

Cele 15 magazine Bricostore din România au fost cumpărate de grupul britanic Kingfisher

Grupul britanic de bricolaj Kingfisher a preluat de la compania franceză de retail Group Bresson cele 15 magazine Bricostore din România, cu vânzări de 131 de milioane de euro anul trecut. Şi are planuri mari: pe termen lung, vrea să ajungă 50 de magazine.

Povestea neştiută a fraţilor Dedeman. Românii care le-au luat faţa giganţilor din Vest

Dragoş şi Adrian Pavăl, doi matematicieni plecaţi dintr-o familie modestă din Suceava, au pornit în 1992 cu un butic în Bacău şi au ajuns să domine piaţa magazinelor de bricolaj din România

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite