Bloomberg: Frigul care vine săptămâna viitoare ar putea scumpi energia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Vremea mai rece decât cea normală care se instalează în Europa în săptămâna viitoare ar putea da un al doilea impuls pieţelor de gaze naturale şi energie electrică de la începutul sezonului de încălzire.

Frigul creşte speranţa că, după iarna prea călduroasă din 2019, temperaturile din această iarnă se vor apropia de media pe ultimii 30 de ani. Preţurile energiei cresc şi din cauza restricţiilor impuse de coronavirus, care-i obligă pe oameni să stea mai mult în casă, ceea ce va duce la o creştere a cererii de energie pentru încălzire, scrie Bloomberg.

Vremea va testa, de asemenea, o teorie nouă pe piaţă în acest an, conform căreia cererea de energie şi gaze va creşte mai rapid pe vreme rece decât în anii precedenţi. Raţionamentul este că cei care lucrează acasă vor avea nevoie de căldură care altfel ar fi fost oprită sau măcar redusă în timpul în care se aflau la birou.

"Temperaturile sezoniere şi temperaturile sub normal vor avea ca rezultat o cerere generală de energie care va depăşi cu mult normalul din ultimii 10 ani", spune Matthew Dross, meteorolog la Maxar.

Cererea de energie electrică din Germania, cea mai mare piaţă europeană, a fost cu 2% sub media pe cinci ani în noiembrie şi a crescut cu 1,3 gigavati de la an la an, potrivit S&P Global Platts.

În Marea Britanie, unde cererea de energie electrică este setată să fie cu 5% mai mică decât în 2019, operatorul reţelei electrice şi-a revizuit aşteptările privind cererea pentru restul iernii.

Cea mai mare parte a impactului creşterii cererii de încălzire se va vedea pe piaţa gazelor naturale. Preţurile au crescut cu aproape 4% în ultimele două săptămâni, dar continuă să piardă sub media de cinci ani pentru această perioadă a anului. Cererea mai rigidă are potenţialul de a atrage mai multe încărcături de gaze naturale lichefiate.

Vremea rece „va necesita probabil retrageri mai mari din depozitare pentru a echilibra piaţa”, a declarat Carlos Torres Diaz, şeful cercetării gazelor şi energiei la Rystad Energy AS. „Dacă temperaturile rămân sub cele normale în cea mai mare parte a lunii decembrie, ar putea fi necesar mai mult GNL”.

Având în vedere pandemia din acest an, o perioadă extinsă de vreme rece are potenţialul de a ridica cererea de gaze şi energie mai mult decât de obicei, cu mai mulţi oameni acasă, potrivit Glenn Rickson, şeful analizei energiei europene, S&P Global Platts.

De asemenea, Europa ar putea fi nevoită să concureze cu Asia de Nord pentru GNL, unde preţurile câştigă pe fondul previziunilor meteo mai reci şi al întreruperilor aprovizionării.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite