Bloomberg: Riscul politic afectează Europa de Est, însă investitorilor nu le pasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii ignoră semnalele de risc major din ţări din Europa de Est şi continuă să investească în state precum România, Polonia sau Cehia, care şi-au depăşit însă vecinii, ajutate fiind de stimuli ai Băncii Centrale Europene şi de creştere economică, arată Bloomberg, într-o analiză.

Atât zlotul, cât şi coroana şi forintul se întăresc, ignorând riscul şi turbulenţele politice. Polonia este ameninţată de sancţiuni politice şi, eventual, economice fără precedent din partea Uniunii Europene pentru erodarea statului de drept, în timp ce liderul miliardar al Republicii Cehe nu a reuşit să formeze un guvern majoritar, iar partidul de guvernământ al României şi-a anunţat un al treilea prim-ministru din ultimul an.

Monedele şi obligaţiunile din regiune continuă să depăşească performanţele colegilor, ajutate de achiziţiile de active ale Băncii Centrale Europene în zona euro şi de cea mai rapidă creştere economică în ultimii şase ani. Polonia, Republica Cehă şi Ungaria se bucură de cele mai bune performanţe ale pieţelor emergente de la începutul anului 2017, în timp ce volatilitatea acestora scade.

„Există încă o lichiditate globală amplă şi căutare pentru randamente”, a declarat Viktor Szabo, de la Aberdeen Standard Investments din Londra. „Cererea externă din partea UE este puternică, fondurile UE sunt pompate, consumul intern este puternic la nivel global, inflaţia nu este o problemă majoră, cel puţin în opinia băncilor centrale. Ce nu e de plăcut? Muzica este pornită, deci investitorii trebuie să danseze”, susţine el.

Economiile din Europa de Est au crescut probabil cu 3,7% anul trecut, cel mai rapid ritm din 2011, conform unei medii ponderate a previziunilor de ţară dintr-un sondaj Bloomberg. Această creştere a fost ajutată de investiţiile finanţate de UE în valoare de miliarde de euro, pe care majoritatea ţărilor din regiune le-au absorbit în deceniul precedent.

În timp ce se ciorovăieşte cu Bruxelles, partidul de guvernământ polonez a părut să le facă pe plac investitorilor când l-a numit, luna trecută, drept premier pe fostul ministru al economiei şi preşedinte de bancă Mateusz Morawiecki. Cabinetul Ungariei se ceartă cu miliardarul George Soros, în timp ce accelerează o campanie anti-imigranţi, în goana către alegerile din aprilie, pentru care premierul Viktor Orban este lider în sondaje. În Bulgaria, care a preluat luna aceasta preşedinţia rotativă de şase luni a UE, premierul Boyko Borissov se confruntă cu o moţiune de cenzură care nu are aproape nicio şansă de a trece, dar poate fi o sursă de umilinţă. Totodată, România a nominalizat miercuri un nou premier, cel de-al treilea dintr-un an de când Partidul Social Democrat este la guvernare.

„În ochii mai multor investitori, evenimentele politice din Europa Centrală şi de Est se încadrează în categoria zgomotului politic obişnuit, în timp ce schimbările pe pieţele emergente mai mari pot însemna un moment hotărâtor pentru economie”, a declarat Magdalena Polan, economist din domeniul pieţelor emergente la Legal & General Group Plc din Londra. „Investitorii ar putea vedea Uniunea Europeană drept ultima barieră în calea evoluţiilor politice negative”, a spus ea.

Băncile centrale au susţinut, de asemenea, activele. Republica Cehă a fost una dintre primele ţări care şi-a întărit politica în Europa, pentru a stopa accelerarea inflaţiei pe fondul creşterii consumului şi a salariilor.

Politicienii polonezi au menţinut ratele dobânzilor la acelaşi nivel de aproape trei ani, în timp ce surplusul record al contului curent al Ungariei a permis investitorilor să obţină câştiguri din obligaţiuni fără a suferi din cauza deprecierii monedei, deoarece banca centrală continuă o relaxare neconvenţională. Aceasta contrastează cu situaţia din estul Turciei, care a fost forţată să-şi înăsprească politica pentru a contracara vânzarea lirei în contextul riscului politic şi al unui cont curent deteriorat.

„Pentru investitorii pe termen lung, evoluţiile mai extinse din domeniile economic, politic şi social sunt mai importante”, a declarat Jetro Siekkinen, şef al managementului portofoliului la Aktia Asset Management din Helsinki. „Participanţii la pieţele financiare au încredere puternică în agenda politică pe termen lung a Europei Centrale şi de Est, deoarece este încă mai bine stabilită şi mai diversificată decât multe alte regiuni emergente”. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite