Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Bloomberg: UE a elaborat un plan pentru a cumpăra gaz rusesc fără a încălca sancţiunile

2
15 May 2022 23:54:26
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Potrivit noului ghid, companiile pot deschide conturi la Gazprombank, în timp ce acestea trebuie să efectueze plăţi în dolari sau euro şi să declare că îşi consideră obligaţiile asumate prin contract îndeplinite.

Uniunea Europeană a găsit o soluţie pentru a importa gaz rusesc fără a încălca sancţiunile europene şi a îndeplini cererea Rusiei de a plăti hidrocarburile în ruble. Acest lucru a fost raportat de Bloomberg, citând surse.

Potrivit agenţiei de ştiri, într-o şedinţă închisă de vineri, Comisia Europeană (CE) a informat statele membre UE că noul ghid va clarifica faptul că firmele pot deschide conturi la Gazprombank, în timp ce acestea trebuie să facă plăţi în dolari sau euro şi să declare că prin aceasta consideră că sunt îndeplinite obligaţiile ce le revin în temeiul contractului. Dacă aceste condiţii sunt îndeplinite, autoritatea de reglementare nu va considera acţiunile companiilor drept o încălcare a sancţiunilor.

În cadrul întâlnirii au apărut o serie de dezacorduri pe această temă. În timp ce Germania, Ungaria, Franţa şi Italia au susţinut planul propus, dar Polonia mai avea întrebări cu privire la latura juridică a noii decizii, reprezentanţii acesteia au sugerat organizarea unei întâlniri la nivelul ambasadorilor UE. Unele ţări au fost, de asemenea, nemulţumite de faptul că noul ghid nu indică foarte clar dacă firmele europene pot deschide conturi în ruble la Gazprombank. Potrivit agenţiei, acest aspect este unul dintre cele cheie, deoarece crearea unui cont de ruble a fost anterior considerată o încălcare a sancţiunilor, deşi acest lucru nu a fost consemnat pe hârtie.

La începutul acestei săptămâni, Bloomberg a raportat că aproximativ 20 de companii europene au deschis deja conturi la Gazprombank pentru a plăti livrările de gaze ruseşti, iar alte 14 au solicitat o listă de documente necesare pentru deschiderea unor astfel de conturi.

Pe 31 martie, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care, începând cu 1 aprilie, a stabilit o nouă procedură de plată a livrărilor de gaze ruseşti de către cumpărătorii din ţările neprietenoase. Astfel de state trebuie să transfere fonduri în valută străină către Gazprombank, care va cumpăra ruble la schimbul valutar şi le va transfera în conturile speciale de ruble ale importatorilor. În acelaşi timp, Rusia va continua să furnizeze gaze în volume şi la preţuri stabilite în contractele anterioare.

Comisia Europeană a anunţat că plata pentru livrările de gaze în ruble reprezintă o încălcare a acordurilor existente, majoritatea ţărilor la nivel oficial spunând că nu vor plăti în moneda rusă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

OmTacut2
16.05.2022, 00:06:42

Deci pana la urma, UE are nevoie de gazul rusesc numai ca nu vor sa plătească in ruble.

+1 (1 vot)
Dobrican Felician
16.05.2022, 07:49:41

Marturisesc ca asa ceva nu am vazut in viata mea.U.E. impune sanctiuni contra Rusiei,iar acuma face tot felul de contorsionari ca sa reuseasca sa-si incalce propriile sanctiuni.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările