Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Boeing a cerut ajutorul producătorilor auto pentru testarea bateriilor cu litiu-ion

0
7 Mar 2013 22:45:11
Autor: Mediafax
Avion Boeing 787 Dreamliner FOTO Reuters
Avion Boeing 787 Dreamliner FOTO Reuters

Boeing a cerut ajutorul producătorilor auto pentru testarea calităţii bateriilor cu litiu-ion destinate avioanelor 787 Dreamliner şi a intensificat verificările în urma recomandărilor făcute de aceştia.

Constructorul american de aeronave a solicitat sprijinul Ford Motor, General Motors, General Electric, Unitet Technologies şi altor companii, după ce defectarea bateriilor unora dintre avioanele 787 a dus la consemnarea la sol a tuturor acestor aparate, pe 16 ianuarie, au declarat mai multe persoane apropiate situaţiei, potrivit Bloomberg.

Producătorul japonez al bateriilor, GS Yuasa, a dublat numărul testelor de calitate, la recomandarea unei comisii înfiinţate de Boeing, formată din reprezentanţi ai unora dintre companiile contactate.

Remedierea deficienţelor bateriilor este esenţială pentru ca avioanele 787 să îşi reia zborurile. Găsirea unei soluţii rapide este de asemenea esenţială, întrucât Boeing poate fi penalizată de cele opt companii aeriene care operează aeronavele consemnate, precum şi de cele ale căror livrări au fost amânate.

Comisia, din care mai fac parte reprezentanţi ai Boeing, GS Yuasa şi Thales, a identificat îmbunătăţiri care pot fi aduse bateriilor, dar şi instalaţiilor avionului, urmând să existe mai multe straturi de protecţie.

Reprezentanţii companiilor auto în comisia formată de Boeing au analizat protocolul de testare şi au fost surprinşi de faptul că peste 90% din baterii au trecut controlul de calitate. Doua dintre surse au arătat că în industria vehiculelor electrice acest procent este de circa 60%.

Un purtător de cuvânt al companiei japoneze GS Yuasa a refuzat să comenteze.

Comisia pentru siguranţa transporturilor din Japonia a anunţat în această săptămână că a finalizat testarea bateriilor fabricate de GS Yuasa şi nu a constatat nimic neobişnuit.

Reprezentanţii Ford şi GM au refuzat să comenteze despre asistenţa acordată Boeing.

Directorul general al Ford, Alan Mulally, a condus divizia de avioane comerciale a Boeing la jumătatea anilor 2000, în perioada în care Dreamliner era în faza de proiectare.

Boeing dublează pe de altă parte producţia de avioane 787, pentru a onora circa 840 de comenzi pentru avioanele de 207 milioane de dolari.

Compania instalează deja sisteme îmbunătăţite de fixare a bateriilor şi aşteaptă o decizie din partea Administraţiei Federale pentru Aviaţie din SUA.

Preşedintele diviziei de avioane comerciale a Boeing, Ray Conner, a prezentat un plan autorităţilor de reglementare, în februarie, care include separarea celulelor bateriilor, îmbunătăţirea sistemului de monitorizare a acestora de către piloţi şi o casetă mai solidă în care să fie fixate, pentru evitarea unor incendii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările