Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Bogaţii planetei cer să plătească taxe mai mari pentru a acoperi costurile crizei: Taxaţi-ne, taxaţi-ne, taxaţi-ne! Substanţial. Permanent!

2
13 Jul 2020 11:22:56
Autor: Elena Deacu

Zeci de milionari şi miliardari din Statele Unite şi alte şase ţări au transmis un mesaj guvernelor: Taxaţi-ne, taxaţi-ne, taxaţi-ne! Aceştia cer să le fie impuse taxe mai mari pentru a plăti costurile crizei coronavirus, scrie Bloomberg.

„Milionarii pentru umanitate”, cum se autointitulează cei peste 80 de bogaţi ai lumii, care au semnat împreună o scrisoare deschisă către autorităţi, cer taxe mai mari pe bogaţi, pentru a ajuta la plata programelor guvernamentale costisitoare impuse de criză.

Printre milionari se regăsesc Abigail Disney, moştenitoarea imperiului Disney, Morris Pearl, fostul director al BlackRock, cel mai mare fond de investiţii din lume, şi antreprenorul danez-iranian Djaffar Shalchi.

„Astăzi, noi, milionarii şi miliardarii subsemnaţi, cerem guvernelor noastre să majoreze impozitele pe oameni ca noi. Imediat. Substanţial. Permanent. Nu, nu noi suntem cei care au grijă de cei bolnavi aflaţi la terapie intensivă. Nu noi suntem cei care conduc salvările care aduc bolnavii la spitale. Noi nu aprovizionăm rafturile magazinelor alimentare şi nu livrăm mâncare din uşă în uşă. Dar avem bani, mulţi. Banii de care este nevoie disperată acum”, arată scrisoarea deschisă a bogaţilor.

„Milionarii pentru umanitate” avertizează că pandemia ar putea împinge milioane de oameni mai adânc în sărăcie şi ar putea afecta şi mai mult sistemele de sănătate deja neadecvate şi insuficiente, unde sunt angajate în mare parte femei plătite prost. Ei spun că donaţiile şi caritatea nu sunt suficiente.

„Liderii guvernamentali trebuie să îşi asume responsabilitatea de a strânge banii de care avem nevoie şi de a-i cheltui corect. Avem o datorie imensă faţă de oamenii care lucrează în primele rânduri ale acestei bătălii globale. Cei mai mulţi lucrători esenţiali sunt plătiţi mult prea prost pentru povara pe care o poartă”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea lor, transmisă înaintea reuniunii miniştrilor de finanţe în format G20 din acest weekend, nu este primul astfel de apel. Chiar înainte ca pandemia să afecteze finanţele publice la nivel mondial, o cohortă de peste 200 de oameni înstăriţi intitulaţi Patriotic Millionaires făceau presiuni pentru un sistem fiscal mai progresiv.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

imacandi
13.07.2020, 11:56:56

Tiriac e printre semnatari?

Banan Crudu
15.07.2020, 20:33:17

Nu, dar cu siguranță apare și semnătura lui Dragnea, Udrea și restul mafi...pardon, milionarilor.