Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Bolivia a naţionalizat companii de electricitate aparţinând grupului energetic spaniol Iberdrola

0
30 Dec 2012 13:47:40
Autor: Adina Vlad
Poliţişti şi militari au preluat sâmbătă controlul asupra sediilor administrative şi sediilor companiilor din cadrul grupului spaniol din La Paz  FOTO Reuters
Poliţişti şi militari au preluat sâmbătă controlul asupra sediilor administrative şi sediilor companiilor din cadrul grupului spaniol din La Paz  FOTO Reuters

Preşedintele bolivian Evo Morales a anunţat sâmbătă naţionalizarea unor companii de electricitate deţinute de către grupul energetic spaniol Iberdrola, relatează AFP, potrivit Mediafax.

 

Aceste naţionalizări, anunţate printr-un decret semnat de către Morales, vizează companiile de electricitate Electropaz, cu sediul în La Paz, şi Elfeo, cu sediul la Oruro, ambele aparţinând grupului Iberdrola.
 
Poliţişti şi militari au preluat sâmbătă controlul asupra sediilor administrative şi sediilor companiilor din cadrul grupului spaniol din La Paz, a constatat AFP.
 
Vicepreşedintele bolivian Alvaro Garcia, înconjurat de poliţişti şi militari, a condus personal pătrunderea acestora în diverse instalaţii aparţinând grupului Iberdrola, care a avut loc fără incidente cu salariaţii companiei spaniole.
 
Garcia a mulţumit pentru participarea la această operaţiune comandamentelor forţelor armate şi poliţiei naţionale. Aceste două ultime naţionalizări au loc după o serie de măsuri similare adoptate de către preşedintele bolivian. În mai, statul bolivian a decis să exproprieze filiala grupului spaniol Red Electrica Corporacion (REE).
 
De această dată, Morales a anunţat că a acţionat deoarece Iberdrola percepea tarife prea mari în zone rurale, în comparaţie cu cele de la oraş, şi pentru că serviciul era "inegal".
 
"Suntem nevoiţi să adoptăm această măsură pentru ca tarifele la electricitate să fie uniforme" şi ca serviciul să fie de aceeaşi calitate la nivelul întregii ţări, a precizat preşedintele bolivian, în cursul unei ceremonii la palatul prezidenţial.
 
De la preluarea puterii, în ianuarie 2006, Morales a naţionalizat deja bogăţiile petroliere ale ţării, uzine din sectorul siderurgic şi companii de electricitate.
 
El a naţionalizat, de asemenea, rafinării şi companii de telecomunicaţii. În august 2012, Guvernul bolivian a anunţat că preia controlul asupra unui zăcământ de argint şi indiu exploatat începând din 2007 de către o filială a companiei canadiene South American Silver.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările