UPDATE British Airways investighează furtul datelor unor clienţi care au făcut sute de mii de plăţi cu cardul. Ce spun specialiştii în securitate cibernetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mare companie aeriană efectuează ample verificări cu privire la furtul datelor personale şi financiare ale unor clienţi care au făcut recent plăţi cu cardul. Ulterior, specialişti în securitate cibernetică au emis o serie de recomandări celor care utilizează frecvent plăţile online.

Potrivit International Airlines Group (AIG), compania mamă a British Airways, operatorul aerian investighează furtul datelor personale şi financiare ale unor clienţi care au efectuat 380.000 de plăţi cu cardul pe site-ul şi aplicaţia mobilă a companiei, scrie Reuters, citată de news.ro, precizând că furtul s-a petrecut în perioada 21 august-5 septembrie.

Grupul AIG a precizat că datele furate nu includ detalii referitoare la călătorie sau paşaport.

Operatorul aerian a lansat o investigaţie şi a comunicat cu clienţii afectaţi. Totodată, au fost informate poliţia şi alte autorităţi relevante pentru acest caz.

Compromiterea datelor a fost rezolvată, iar site-ul British Airways funcţionează normal, a precizat AIG.

Ce spun specialiştii în securitate cibernetică

Ulterior, specialişti în securitate cibernetică au emis o serie de recomandări celor care utilizează frecvent plăţile online.

"Clienţii care încredinţează informaţii personale unei companii ar trebui să verifice că datele lor sunt păstrate în siguranţă. British Airways este o line aeriană cu tradiţie şi de încredere, iar ştirile potrivit cărora au fost afectate 380.000 de tranzacţii sugerează că soluţiile de securitate existente nu au fost de ajuns. Cu toate acestea, e de apreciat că British Airways a luat măsurile de necesare pentru a-şi informa clienţii în legătură cu această scurgere de date.

Deşi soluţiile de securitate diminuează în mod semnificativ riscul unui atac reuşit, există şi alte măsuri pe care companiile le pot lua pentru a asigura o protecţie solidă. Aceste măsuri includ folosirea de software actualizat, efectuarea periodică de audituri de securitate pe codul site-ului web şi de teste de intruziune pentru infrastructură. Este vital ca orice companie să se asigure că toate parolele sunt protejate, utilizând algoritmi siguri pentru sume de control. Cea mai bună metodă pentru o organizaţie de a combate atacurile cibernetice este punerea în aplicare a unei strategii eficiente de securitate cibernetică, înainte ca respectiva companie să devină o ţintă.

Le recomandăm utilizatorilor care sunt îngrijoraţi în legătură cu datele lor, în urma acestei breşe,  să-şi contacteze banca şi să anuleze orice tranzacţii aflate în aşteptare cu British Airways ", spune David Jacoby, cercetător în domeniul securităţii la Kaspersky Lab.

Kaspersky Lab vă recomandă următoarele, atunci când faceţi transfer de date online:

Securizaţi-vă toate dispozitivele utilizând software de securitate pentru Internet.

Faceţi actualizările de securitate pentru sistemul de operare şi pentru aplicaţiile, imediat ce sunt disponibile.

Utilizaţi numai site-uri securizate. Căutaţi o adresă URL care începe cu 'HTTPS: //' - cu 'S', de la "sigur". Căutaţi, de asemenea, simbolul unui lacăt închis în bara de adrese a browser-ului web - făcând click sau dublu click pe el, veţi putea vedea detalii despre securitatea site-ului.

Utilizaţi o parolă unică pentru fiecare site - formată dintr-o combinaţie de litere, cifre şi caractere speciale şi asiguraţi-vă că are o lungime de cel puţin 15 caractere. 

Nu daţi click pe link-urile primite în e-mail-uri - este mai bine să tastaţi singuri un URL , pentru a evita riscul de ajunge pe un site de phishing. Dacă oferta este prea bună pentru a rezista, mergeţi direct pe site pentru a o găsi, în loc să faceţi click pe link.

Alegeţi brand-uri pe care le ştiţi personal sau de care aţi auzit. Dar chiar şi atunci trebuie să aveţi grijă - infractorii scriu adesea  numele site-urilor false astfel încât să semene cu o companie cunoscută.

Atunci când cumpăraţi, totuşi, de la un nou furnizor, cercetaţi-l cu atenţie. Un test bun este să vedeţi dacă pot fi contactaţi, în cazul în care e vreo problemă cu comanda - căutaţi un e-mail, un număr de telefon, o adresă şi o politică de returnare. Istoricul feedback-ului unui vânzător este un alt semn bun, de onestitate.

Fiţi şi mai atenţi atunci când utilizaţi dispozitivul mobil pentru achiziţii online. URL-urile prescurtate, folosite adesea pentru că sunt mai uşor de vizualizat pe telefon, pot conduce la un site riscant. Dacă trebuie neapărat să efectuaţi o tranzacţie de pe mobil, opriţi Wi-Fi-ul şi utilizaţi datele mobile. Altfel, aşteptaţi până când ajungeţi din nou la o conexiune securizată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite