Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

O nouă bulă speculativă ameninţă sistemul financiar global. Rezerva Federală şi Banca Angliei sunt principalii vinovaţi

0
12 Jun 2013 18:10:57
Autor: Daniel Ionascu
Ben Bernanke, şeful Rezervei Federale, se află între cican şi nicovală: fie riscă să distrugă sistemul financiar internaţional, fie să deraieze revenirea economică
Ben Bernanke, şeful Rezervei Federale, se află între cican şi nicovală: fie riscă să distrugă sistemul financiar internaţional, fie să deraieze revenirea economică

Bula speculativă cu obligaţiuni creată de marile bănci centrale prin injecţiile de lichidităţi menite să stimuleze economiile pune în pericol sistemul financiar mondial, a avertizat Andy Haldane, director în cadrul Băncii Angliei.

El a arătat că cel mai mare pericol pentru sistemul financiar ar fi o creştere semnificativă a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale. "Cel mai mare risc pentru stabilitatea sistemului financiar mondial este o inversare dezordonată a tendinţei randamentelor obligaţiunilor", a spus bancherul, citat de The Guardian.
Haldane a semnalat faptul că "umbre" ale unei astfel de evoluţii au avut loc în ultimele două-trei săptămâni. "Am spart intenţionat cea mai mare bulă de obligaţiuni din istorie", a spus Haldane, adăugând că "este nevoie de vigilenţă faţă de dezumflarea acestei bule".
 
Randamentul obligaţiunilor pe termen de zece ani ale guvernului britanic a atins miercuri 2,17%, în creştere faţă de 1,6% la începutul lunii mai.
Dobânzile la obligaţiunile guvernamentale au atins minime record datorită banilor tipăriţi de Banca Angliei şi Rezerva Federală (Fed) din SUA, dar în ultimele câteva săptămâni au început să crească.
 
Fed a ajuns la active de 3,4 trilioane de dolari
 
Alan Greenspan, fostul guvernator al Fed acuzat că a creat bula imobiliară, a spus recent Rezerva Federală trebuie să crescă dobânzile şi să îşi reducă activele. Acestea au ajuns acum la 3,4 trilioane de dolari iar Fed cumpără lunar obligaţiuni de 85 de miliarde de dolari.
 
Băncile centrale au efectuat injecţii masive de lichiditate pentru a stabiliza sectorul financiar şi pentru a stimula creditarea. Dacă reducerea de lichidităţi se va face brusc, atunci aceasta riscă să deraieze revenirea economică. În cazul în care activele devin prea mari, atunci dolarul sau lira sterlină riscă să se devalueze rapid iar dobânzile la certificate de trezorerie şi titluri de stat ar face datoria publică un chin.
 
Concomitent, mari sume de bani ar „zbura” dinspre pieţele emergente către alte teritorii „sigure”, însă cum dolarul şi lira ar fi deja sub asalt nu se ştie care ar fi acestea. Ne aflăm pe teritoriu necunoscut, a avertizat Greenspan.
 
Între ciocan şi nicovală
 
Greenspan a ocupat fotoliul de guvernator al Fed între 1987 şi 2006. Succesorul său, Ben Bernanke a fost obligat să ia mai multe decizii controversate, inclusiv participarea la salvarea băncilor de la faliment şi realizarea unor facilităţi prin care conglomeratele industriale să se împrumute direct la Fed.
 
„O vânzare simultană în activele riscante şi cele considerate sigure este un risc sistemic în cazul în care Fed va opri sau va limita uşurarea cantitativă”, a declarat Jon Mawby, senior portfolio manager la GLG Partners.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările