Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate în mecanismul ERM-2, care precede adoptarea euro

6
10 Jul 2020 20:57:28
Autor: News.ro

Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate în mecanismul ERM-2, o cameră de aşteptare obligatorie înainte de adoptarea euro, decizie care deschide calea pentru prima extindere a zonei euro din ultimii cinci ani, a anunţat vineri Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

În urma acordului miniştrilor de Finanţe din zona euro şi al oficialilor BCE, cele două state est-europene vor intra şi în uniunea bancară, cele mai mari bănci ale acestora urmând să intre sub supravegherea BCE de la 1 octombrie, potrivit unui comunicat al băncii centrale.

Bulgaria şi Croaţia trebuie să petreacă cel puţin doi ani în ERM-2 înainte de a începe  pregătirile practice de adoptare a euro, un proces care durează de obicei încă un an. În aceste condiţii, aceste ţări vor intra în zona euro cel mai devreme în 2023.

Pe parcursul celor doi ani, Bulgaria şi Croaţia trebuie să promovese politici economice ”solide”, să îndeplinească criteriile de membre ale zonei euro şi să aibă curs valutar stabil.

În cadrul ERM-2, BCE a stabilit cursul monedei bulgăreşti, leva, la 1,95582 unităţi pentru un euro, iar pentru moneda croată, kuna, la 7,53450 unităţi pentru un euro.

Ultima ţară care a adoptat euro a fost Lituania, în 2015, iar restul statelor membre, care sunt obligate să adopte moneda unică, cu excepţia Danemarcei, nu par să facă vreun efort serios în acest sens.

Luna trecută, BCE a anunţat că niciuna dintre ţările din afara zonei euro nu îndeplineşte toate criteriile pentru acces, iar unele dintre ele par să se îndepărteze de regulile stabilite pentru adoptarea euro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Tomescu Tom
10.07.2020, 21:19:52

Dehh... moneda pentru europeni , franco-germană ... este deja adoptată de mult în România .. Toate prețurile în România săracă , sunt aliniate cu prețurile din Europa bogată ...chiar dacă salariile sunt mult mai mici ... Leușteanul și pătrunjelul ..nu se negociază încă în euro ... în rest .. :)))))

-1 (5 voturi)
IonIon Codreanu
10.07.2020, 22:15:15

Cine a împiedicat ca România să fie în 30 de ani aliniată la nivelul Germaniei?! Răspunsul este simplu: românii.

+3 (5 voturi)
Tomescu Tom
10.07.2020, 22:59:38

IonIon Codreanu De fapt întrebarea este simplă .. și răspunsul complex ! . Dar ... Când bolșevicii întrebau cine era de vină pentru ceva rău, răspunsul simplu era .. " burghejii " Și când naziștii întrebau cine era de vină pentru toate relele ..apărea un al răspuns simplu ca al tău .. Ai un mod de a gândi, curios de asemănător ... cu al altor oameni buni ..

0 (4 voturi)
stop propaganda
10.07.2020, 23:47:01

Nici macar francezii nu beneficiaza de pe urma euroiului nemtesc. Sunt 3-4 state care beneficiaza, restul sclavi.

-1 (3 voturi)
Lamuritorul
10.07.2020, 23:42:03

SA NU UITAM: LA SFARSITUL SCURTEI GUVERNARI CIOLOS (tolerat un an de PSD in anumite limite) AJUNSESERAM SA INDEPLINIM 3 DIN CELE 4 CRITERII NECESARE, dar AU VENIT NEO-BOLSEVICII LA PUTERE SI LA INCEPUTUL LUI 2020 NU MAI INDEPLINEAM NICIUN CRITERIU. Votati PSD si, in cativa ani trecem...LA RUBLA.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările