Bulgaria şi-a umflat din pix creşterea economică. Bruxelles suspectează că a primit statistici măsluite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgaria este suspectată că şi-a umflat din pix creşterea economică, de la circa 1% la aproape 4%, prin raportarea unor statistici care conţin un număr record de „erori şi omisiuni”. Eurostat şi Comisia Europeană au fost informaţi cu privire la o problemă gravă în raportarea balanţei de plăţi a economiei bulgare către instituţiile UE, relatează Euractiv.

Problema a fost semnalată pentru prima dată săptămâna trecută de către parlamentarul bulgar Rumen Gechev, care a anunţat în parlamentul naţional că există o problemă majoră cu datele de la Institutul Naţional de Statistică.

Ulterior, Banca Naţională a Bulgariei a recunoscut că a existat o cantitate record de „erori şi omisiuni” în datele privind balanţa de plăţi din economia bulgară anul trecut, în valoare de 3,3 miliarde de euro, ceea ce reprezintă mai mult de 6% din PIB-ul ţării. Problema majoră se datorează raportării importurilor de produse petroliere.

Miercuri, 26 februarie), problema a fost sesizată la Bruxelles de Maya Manolova, fostul Ombudsman şi actualul lider al mişcării civice „IzpraviSe.bg” (Rise Bulgaria). Ea a anunţat că i-a informat pe comisarul european pentru economie Paolo Gentiloni şi pe directorul general al Eurostat, Mariana Kotseva, care este un cetăţean bulgar.

Potrivit lui Manolova, Institutul Naţional de Statistică (INS) nu a publicat încă datele reale şi continuă să utilizeze şi să difuzeze informaţii false, care, potrivit ei, au fost folosite pentru a sugera o creştere economică a ţării mai rapidă decât era de fapt.

Anterior, Gechev a explicat că, dacă datele ar fi corectate, creşterea economiei bulgare ar fi de doar 0,8-1%, comparativ cu estimările optimiste actuale de 3,7%.Potrivit acestuia, premierul Boyko Borissov şi ministrul Finanţelor, Vladislav Goranov, au fost informaţi despre problemă, dar au ignorat-o.

Începând cu 2019, Bulgaria raportează importuri de anumite tipuri de produse, inclusiv produse petroliere, cu două tipuri de declaraţii vamale - simplificate şi suplimentare. Aparent, acest lucru a dus la erori în raportare. Diferenţa de raportare este de aşteptat să fie corectată până la 5 martie.

A doua Grecia?

Problema poate dăuna imaginii Bulgariei din cel puţin două motive serioase.

Prima este că UE a avut deja probleme foarte grave cu statisticile transmise de Grecia, acum mai bine de 15 ani. În 2004, Atena a fost obligată să recunoască manipularea statisticilor, ceea ce a scos la lumină datoria externă a ţării. Criza financiară din 2009 a înrăutăţit lucrurile, iar Grecia a intrat în faliment.

A doua problemă este că Bulgaria este pe punctul de a se alătura ERM-2, sala de aşteptare din zona euro. Se preconizează că acest lucru se va întâmpla în iulie. Unele dintre statele membre din zona euro se opun aderării Bulgariei la uniunea monetară, deoarece se tem că Bulgaria ar putea deveni o a doua Grecia din cauza economiei sale slabe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite