Cantitatea de dolari în circulaţie a crescut cu 42% în ultimii cinci ani. De ce? Europenii pun dolarii la saltea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valoarea dolarilor aflaţi în circulaţie în prezent este de 1.175 miliarde
Valoarea dolarilor aflaţi în circulaţie în prezent este de 1.175 miliarde

Cererea pentru bancnotele de 100 de dolari a crescut în ultimii ani la nivel global, din cauza europenilor care pun bani la saltea, iar evoluţia confirmă statutul monedei americane la nivel global, scrie „Financial Times“.

Suma totală de dolari în circulaţie la nivel global a urcat cu 42% în ultimii cinci ani, la 1.175 miliarde de dolari, unul dintre principalele motive fiind cererea din Europa, a afirmat preşedintele Rezervei Federale (Fed) din San Francisco, John Williams.

"Odată cu înrăutăţirea crizei în primăvara anului 2010, sumele păstrate în monedă americană au crescut puternic, deoarece tulburările politice şi incertitudinile legate de viitor i-au determinat pe mulţi europeni să-şi schimbe o parte din euro în dolari", a declarat John Williams, preşedinte al Fed San Francisco, în raportul anual al instituţiei.

Cererea puternică pentru moneda SUA sugerează că lumea este îngrijorată de stabilitatea băncilor şi viitorul euro, şi nu de inflaţie sau intrarea SUA în incapacitate de plată.

Cea mai puternică cerere pentru dolari vine din Argentina şi fostele state sovietice, notează „Financial Times”, citat de Mediafax. Recentul acord de ajutor financiar pentru Cipru, prin care statele zonei euro şi FMI au impus în schimbul împrumuturilor externe pierderi deponenţilor cu peste 100.000 de euro în cont, ar putea spori interesul pentru dolari.

În perioada 2003-2008, cererea de dolari la nivel global a urcat în medie cu 3,8% pe an, iar după 2008 s-a accelerat la 7,5%. Cererea foarte ridicată de dolari înseamnă însă că lumea întreagă acordă SUA un uriaş împrumut fără dobândă.

Valoarea dolarilor aflaţi în circulaţie în prezent este de 1.175 miliarde, sumă la care SUA ar plăti dacă s-ar împrumuta circa 29 de miliarde de dolari pe an la nivelul actual al dobânzilor.

Dacă două treimi din această sumă se află în străinătate, înseamnă că restul lumii acordă SUA în fiecare an "un cadou" de 19 miliarde de dolari, echivalent cu PIB al Ciprului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite