Care sunt companiile câştigătoare după Brexit. Un mare grup german şi unul francez se află în categoria perdanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea cetăţenilor britanici cu drept de vot au ales părăsirea Uniunii Europene la sufragiul din 23 iunie
Majoritatea cetăţenilor britanici cu drept de vot au ales părăsirea Uniunii Europene la sufragiul din 23 iunie

Votul pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a dus şi la stabilirea companiilor câştigătoare şi perdante, atât prin jocul principalelor valute, cât şi prin barierele comerciale care se vor ridica pentru companiile europene care au vânzări mari în Regatul Unit.

Ştirea referitoare la victoria taberei pro-Brexit a dus la deprecierea lirei sterline cu până la 10%, la 1,323 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani. Ulterior, declinul a fost limitat la 5,9%, la 1,368 dolari pe unitate. Euro este în scădere cu 2,2%, la 1,106 dolari pe unitate.

Dacă tendinţele vor continua, deprecierea monedelor va avea implicaţii mult mai mari, pozitive şi negative, asupra companiilor mari prezente în Marea Britanie.

„În scenariul ieşirii, exportatorii britanici vor beneficia de preţurile mai competitive, ca efect al deprecierii lirei. Dar companiile britanice cu datorii mari în valută vor avea probleme de rambursare“, potrivit unei note a Fitch Ratings publicate înainte de vot.

MARII PERDANŢI

Industria auto

Brexitul pune producătorii auto europeni în pericol, atât cu posibila scădere a cererii cât şi cu un posibil impact asupra profitulului, din cauza deprecierii lirei.

Volkswagen şi PSA Peugeot Citroen ar putea fi companiile cele mai expuse.

Piaţa auto britanică a fost una dintre cele mai solide în ultimii ani, fiind şi al treilea mare centru de producţie din Europa.

Profitul Volkswagen înainte de dobânzi şi taxe ar putea scădea cu 75 de milioane de euro pentru fiecare depreciere de 1% a lirei, estimează firma Evercore ISI într-o notă adresată clienţilor.

Impactul asupra Volkswagen va fi mare în special pentru că mărcile Audi şi Porsche reprezintă o treime din vânzările grupului în Marea Britanie.

PSA Peugeot Citroen a avertizat că declinul accentuat al lirei sterline, după referendum, ar putea obliga grupul francez să decidă între majorarea preţurilor automobilelor vândute în Marea Britanie şi acceptarea pierderilor, pentru protrejarea cotei de piaţă.

Sectorul aerian

Operatorii aerieni europeni vor fi printre cei mai afectaţi de deprecierea monedelor locale, consideră analiştii.

Astfel, companii pornind de la Ryanair Holdings, cel mai mare operator aerian din Europa în funcţie de numărul de pasageri, şi până la International Consolidated Airlines Group, compania mamă a British Airways, obţin cea mai mare parte a veniturilor în lire şi euro, dar majoritatea costurilor sunt în dolari.

Impactul valutar, neasigurat, ar putea reduce profiturile pe acţiune cu până la 18% la easyJet, consideră Oliver Sleath, analist la Barclays.

IAG, care are operaţiuni extinse în SUA, ar fi mai puţin afectat. Grupul a avertizat totuşi vineri că nu anticipează o creştere a profitului operaţional similară cu cea din 2015.

Impactul valutar este limitat de instrumentele financiare folosite de operatori pentru a se proteja de fluctuaţiile de curs.

EasyJet a precizat că şi-a asigurat 80% din necesarul de dolari pentru acest an fiscal, care se încheie în septembrie, şi 70% pentru anul viitor.

Resurse naturale

Companiile britanice din sectorul resurselor, cunoscute pentru dividendele mari, ar putea fi nevoite să cheltuiască mai mult pentru a menţine nivelul plăţilor, dacă lira nu îşi va reveni.

Companii listate la Londra precum Royal Dutch Shell şi BP, care declară dividendele în dolari dar le plătesc în lire, ar putea cheltui mai mult pentru a-şi respecta angajamentele, a declarat Biraj Borkhataria, analist la RBC Capital Markets.

„Incertitudinile nu ajută niciodată companiile, aşa cum este a noastră“, potrivit BP, care nu anticipează un impact semnificativ al Brexit-ului asupra afacerilor în Marea Britanie şi Europa continentală.

Shell va colabora cu guvernul britanic şi instituţiile europene asupra implicaţiilor pentru companie.

MARII CÂŞTIGĂTORI

Producători de băuturi spirtoase

Companii precum Diageo şi Pernod Ricard, care generează 25% din vânzări cu mărci de whisky precum Johnnie Walker şi Chivas Regal, ar putea profita semnificativ de deprecierea lirei, potrivit analiştilor băncii Credit Suisse, publicată înainte de referendum.

Chiar dacă Scotch Whisky Association, care reprezintă Diageo, Pernod şi alţi producători de scotch, a avertizat că ieşirea din UE a Marii Britanii ar afecta industria de profil concentrată pe exporturi, Credit Suisse consideră că deprecierea lirei va compensa posibilele riscuri de afaceri.

Banca estimează că profitul pe acţiune al Diageo ar putea creşte cu 9%-17%, datorită deprecierii lirei, iar cel al Pernod Ricard cu 6%-9%.

Acţiunile Diageo au urcat vineri, în pofida declinului general al pieţei de capital, cu 0,4%, dar cele ale Pernod Ricard, care este mai expusă la euro, au scăzut cu 3,2%.

Bunuri de lux

Producătorii european de bunuri de lux ar putea profita de fluctuaţiile valutare. Vânzările din străinătate ar aduce profituri mai mari, atunci când ar fi repatriate în monedă europeană.

Cel mai mult vor avea de profitat de un euro mai slab companiile expuse la pieţele din Asia şi America.

Grupul LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, de exemplu, a anunţat că doar 22% din vânzările sale din 2015 au avut loc în euro, faţă de 32% în dolari.

Nu toate perspectivele industriei de lux sunt pozitive. Lira mai slabă va obliga casele de modă britanice să plătească mai mult furnizorii din zona euro.

Burberry Group înregistreză circa 65% din costuri în euro, potrivit estimărilor de la Sanford C. Bernstein.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite