Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Casa Albă anunţă că liderii G7 vor aproba impozitul minim global pe profit de cel puţin 15%

0
12 Jun 2021 14:24:20
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Liderii G7 reuniţi în Marea Britanie vor susţine propunerea preşedintelui SUA, Joe Biden, de impozitare minimă globală de cel puţin 15% asupra companiilor, a transmis, vineri, consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, informează Reuters.

Trezoreria SUA a propus, în luna mai, un impozit global minim de cel puţin 15% pentru a încerca să pună capăt unei spirale descendente a ratelor impozitului pe profit.
 
„America adună lumea pentru a face ca marile corporaţii multinaţionale să îşi plătească partea echitabilă, astfel încât să putem investi în clasa noastră de mijloc acasă", a scris Sullivan pe Twitter.
 
Sprijinind această mişcare, marile economii îşi propun să descurajeze multinaţionalele de la transferul profiturilor - şi al veniturilor fiscale - în ţările cu impozite reduse, indiferent de locul în care se realizează vânzările lor.
 
Potrivit sursei citate, regulile fiscale globale actuale datează din anii 1920 şi se luptă cu giganţii tehnologici multinaţionali care vând servicii de la distanţă şi atribuie o mare parte din profiturile lor proprietăţii intelectuale deţinute în jurisdicţii cu impozite reduse.
 
Giganţii tehnologici din SUA, cum ar fi Facebook şi Amazon, ar putea beneficia de acordul de a crea o rată de impozitare corporativă minimă de 15% în cazul în care acordul final elimină şi impozitele din ce în ce mai populare pentru serviciile digitale, potrivit lobbyiştilor din industrie.
 
Decizia a fost aşteptată după ce oficialii finanţelor G7 au susţinut o rată de impozitare de cel puţin 15% în timpul unei şedinţe din 5 iunie. Trezoreria SUA a declarat că aprobarea G7 va oferi impuls pentru avansarea negocierilor către o reuniune mai largă a finanţelor G20 în iulie, în Italia.
 
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, şi omologii săi din Germania, Indonezia, Mexic şi Africa de Sud au susţinut această mişcare într-o coloană publicată miercuri de Washington Post.
 
Aceştia au spus că sunt încrezători că rata minimă de impozitare globală ar putea fi în cele din urmă împinsă mai mult de 15%, citând „ambiţia discuţiilor de până acum”. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările