Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

CE: Eliminarea unor bariere comerciale a dus la exporturi suplimentare de peste 6 miliarde euro

0
17 Jun 2019 16:08:15
Autor: Elena Deacu

Pe măsură ce protecţionismul creşte, UE continuă să deschidă pieţe de export pentru întreprinderile europene pe pieţele externe. Astfel, 123 de bariere comerciale au fost eliminate de la începutul mandatului actualei Comisii Europene, ceea ce a permis exporturi suplimentare de peste 6 miliarde euro în 2018.

Ultima ediţie a Raportului privind barierele din calea comerţului şi a investiţiilor identifică 45 de noi bariere comerciale introduse în ţări din afara UE în 2018, ajungându-se la un nivel record de 425 de măsuri în 59 de ţări diferite, costând întreprinderile din UE miliarde euro în fiecare an.

Comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmström, a declarat: „În contextul complex care există astăzi, grevat de tot mai multe tensiuni comerciale şi măsuri protecţioniste, UE trebuie să continue să apere interesele întreprinderilor sale pe pieţele mondiale. Asigurarea respectării regulilor comerciale existente are o importanţă deosebită. De la începutul mandatului meu la sfârşitul anului 2014, datorită intervenţiilor noastre încununate de succes, au fost eliminate 123 de bariere care stânjenesc exporturile UE. Abordând problemele specifice raportate de întreprinderile noastre, reuşim să obţinem beneficii economice echivalente ca valoare cu cele aduse de acordurile comerciale ale UE. Cu siguranţă, aceste acţiuni trebuie să continue”.

China şi Rusia se situează în capul listei generale, menţinând 37 şi, respectiv, 34 de măsuri comerciale problematice. Cel mai mare impact asupra exporturilor UE îl au măsurile introduse de China, SUA, India şi Algeria. Ele implică 80% din totalul exporturilor UE afectate de măsuri noi şi vizează in principal sectoarele oţelului, aluminiului şi tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor (TIC).

Eforturile UE de asigurare a aplicării regulilor existente privind comerţul internaţional se soldează cu rezultate clare. Intervenind în strânsă colaborare cu statele membre ale UE şi cu întreprinderile din UE în cadrul strategiei consolidate a UE de acces la pieţe, Comisia a eliminat anul trecut 35 de bariere comerciale în, printre altele, China, Japonia, India şi Rusia. Aceste măsuri au existat în opt sectoare-cheie ale exporturilor şi investiţiilor UE, incluzând agricultura şi pescuitul, automobilele, textilele şi produsele din piele, vinurile şi băuturile spirtoase, produsele cosmetice, produsele minerale, piesele de aeronave şi echipamentele TIC. Unele dintre ele au afectat, de asemenea, diverse sectoare în mod orizontal.

Barierele din calea comerţului şi a investiţiilor eliminate în 2018 au inclus printre altele: 

  • Restricţii chineze la importurile de produse de origine bovină şi ovină
  • Măsuri antidumping ilegale ruseşti împotriva vehiculelor comerciale uşoare
  • Taxe pe produse electronice şi certificate veterinare obligatorii care restricţionează exporturile de articole din piele în India
  • Restricţii privind utilizarea aditivilor autorizaţi în vinuri şi băuturi spirtoase în Japonia
  • Etichetarea obligatorie a produselor textile în Egipt

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii