Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

CE va investi până la două miliarde de euro în infrastructurile ţărilor care vor avea probleme dacă vor renunţa la petrolul rusesc

2
18 May 2022 19:52:55
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Comisia Europeană este dispusă să investească până la două miliarde de euro în infrastructurile petroliere din ţările care vor avea probleme dacă vor renunţa la petrolul rusesc, precum Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă, relatează agenţia EFE.

„Dacă în majoritatea cazurilor, piaţa mondială permite o înlocuire rapidă şi eficientă, unele state membre sunt mai dependente de petrolul rusesc prin oleoducte" şi „sunt necesare investiţii specifice pentru a garanta securitatea petrolieră", semnalează planul „Repower EU" al Comisiei Europene, destinat îndepărtării rapide a UE de hidrocarburile din Rusia, informează Agerpres.
 
Executivul comunitar prevede alocări bugetare atât pentru transportul de petrol cât şi „investiţii specifice în reconfigurarea şi îmbunătăţirea rafinării de produse derivate din petrol".
 
Asta pentru că petrolul rusesc este mai greu ca alte tipuri de petrol, precum cel saudit, şi sunt ţări, cum e cazul Ungariei, cu rafinării pregătite pentru acest timp de ţiţei şi care au nevoie de „modificări tehnologice".
 
„Se estimează ca investiţiile totale pentru a garanta securitatea aprovizionării cu petrol să se ridice la 1,5-2 miliarde de euro", arată CE în documentele prezentate.
 
Bruxelles a propus un al şaselea pachet de sancţiuni contra Moscovei, care prevede interzicerea graduală a achiziţiilor de petrol rusesc în UE, achiziţii care în 2021 s-au ridicat la 74 miliarde de euro.
 
Pachetul de sancţiuni s-a confruntat cu opoziţia Ungariei şi puternice reticenţe şi din partea altor ţări, precum Slovacia şi Republica Cehă, dar şi a unor state cu afaceri în transportul maritim, precum Grecia, Cipru şi Malta.
 
Surse comunitare au precizat că în cazul Ungariei investiţiile vor fi de „câteva sute de milioane de euro". Dar, acestea vor fi condiţionate de respectarea de către Budapesta a Statului de drept, după cum cere Bruxelles.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

X-Files1
18.05.2022, 20:19:42

„Se estimează ca investiţiile totale pentru a garanta securitatea aprovizionării cu petrol să se ridice la 1,5-2 miliarde de euro", arată CE în documentele prezentate." ------------------------------------------------------------------ Sa nu uite pistele de bika catre nicaieri, sosonii cu incalzire electrica, de casa si jacheta imblanita, fara maneci, de interior, purtata peste pulovarul local de lana, cu guleras.

-11 (11 voturi)
jean valjean din salajean
19.05.2022, 07:43:36

Putin nu intelege ca daca-si pun mintea nici UE nici SUA n-au o problema cu banii. Pot sa traga gaze petrol si orice de oriunde. Vor dezvolta Africa daca trebuie. Trag conducte de oriunde si fac infrastructura pentru orice. Crede cineva ca se mai uita la deficite la echilibre inflatie dobanzi sau alte mumbo jumbo de-astea macro? Avem o problema trebuie rezolvata. Trebuie facut orice pentru izolarea lui Putin si evitarea unei foamete sau vreunei crize alimentare ca data viitoare sa se gandeasca bine cine mai vrea sa mute granite pe Google maps.

Modifică Setările