Ce spun bursele despre economia mondială: corecţie, „bear market“, recesiune sau criza economică? INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volatilitatea recentă a burselor de acţiuni ridică întrebarea dacă evoluţia de până acum este cu adevărat o piaţă „bear” (scădere cu minim 20%  în termenii de pe Wall Street), sau doar o „corecţie” (scădere de până în 10%).

„Bear market” seamănă cu mersul ursului cu capul în jos, dând senzaţia de coborâre. Termenul caracterizează o scădere a indicilor bursieri cu peste 20% într-o perioadă de referinţă, în general mai mare de un trimestru. Opusul este „bull market”, taurul care îşi ţine capul sus şi care-şi ridică întotdeauna coarnele când atacă. Pesimiştii spun că ne aflăm într-o perioadă de „bear market”, premergătoare unei recesiuni economice.

De cealaltă parte sunt optimiştii, care spun că pieţele suferă doar o corecţie a cotaţiilor, iar acţiunile se vor stabiliza la preţuri care nu vor fi mai scăzute ca acum. Prin „corecţie” se înţelege tot o scădere a cursului acţiunilor, doar că la jumătate faţă de „bear” şi anume 10%.

Indicii burselor internaţionale arată că am intrat în „zodia ursului”, din punct de vedere al scăderii capitalizării bursiere globale. De la maximele înregistrate aproape de sfârşitul lui 2015, bursele au pierdut 20% din capitalizare, pe măsură ce economia Chinei încetineşte şi petrolul se ieftineşte. Este cea de a noua recesiune de la Marele Crah Bursier din 1929, care a marcat Marea Depresiune Mondială.

Aşadar omenirea intră într-o perioadă a pieţelor financiare caracterizate de termenul „bear”? Recesiunea globală este iminentă şi trebuie să ne aşteptăm la o criză de amploarea celei din 2008? Deocamdată nu se poate da un răspuns exact, pentru că aşa cum se vede în evoluţia indicelului S&P 500 din ultimul secol, scăderea actuală poate fi „corecţie” dar şi „bear market”, cum la fel de bine poate să indice începutul recesiunii.

Datele ne arată că mai mult de 50% din creşterea capitalizării burselor, de la minimele înregistrate în 2011, până la maximele din 2015 s-au evaporat. Aproximativ 17.000 de miliarde de dolari s-au pierdut în ultimele şase luni din capitalizarea burselor de valori la nivel global. În plus, peste 40 de indici ai burselor importante din lume sunt în domeniul „bear markets”, după tranzacţiile de joi, din săptămâna trecută: Londra, Paris, Frankfurt, Tokio, New York, Shanghai, toate erau în stadiul de „bear market”.

Volatilitatea recentă a burselor de acţiuni ridică întrebarea dacă este cu adevărat o piaţă „bear” (urs) în termenii de pe Wall Street, sau doar o „corecţie”.

Analizând evoluţia indicilor bursieri, nu se poate spune decât că este o una dintre cele mai rapide corecţii a cotaţiilor bursiere şi cel mai prost început de an din ultimul secol.

Însă, tot statistic, de la marea recesiune din 1928, indicele S&P 500 a înregistrat scăderi mai mai mari de 20% de 23 de ori, fără ca de fiecare dată să se declanşeze o recesiune. Mai mult, de cinci ori din cele 23 de scăderi majore, indicele S&P 500 a terminat anul în urcare, raportat la anul anterior, recuperând integral pierderea suferită.

Despre semnalele date de evoluţia indicilor şi ale corecţiilor de curs, dar care nu au condus la perioade de recesiune economică, renumitul economist Paul Samuelson obişnuia să spună că „indicii bursieri de pe Wall Street au prezis nouă din ultimele cinci recesiuni”.

De data aceasta situaţia este însă mai complexă. Preţul petrolului este la minimul ultimilor 12 ani, iar economia Chinei înregistrează cel mai redus avans din ultimul sfert de secol. Numărul de variabile este foarte ridicat, iar riscurile geostrategice sunt şi ele mai mari, din cauza instabilităţii din Orientul Mijlociu.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite