Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Cea mai mare economie din Europa ar putea rămâne fără investitori. De ce vor companiile să părăsească Germania

12
15 Dec 2019 13:15:29
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO AFP Tobias SCHWARZ
FOTO AFP Tobias SCHWARZ

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat sâmbătă asupra riscului delocalizării unor companii către alte ţări, dacă Germania nu va reuşi să adopte rapid acte normative care să le determijne să se răzgândească.

Dacă în urmă cu 15 ani problema Germania era şomajul ridicat, circa cinci milioane de germani neavând atunci loc de muncă, acum problema este insuficienţa forţei de muncă specializate, a subliniat Merkel într-o înregistrare video. Prin urmare, dacă Germania nu face eforturi pentru a găsi soluţii în faţa deficitului forţei de muncă, atunci ''companiile vor fi tentate să emigreze, şi desigur este ceva ce nu ne dorim'', a insistat Merkel, scrie Agerpres.
 
Merkel a explicat în continuare strategia guvernului ei la acest capitol. Astfel, se căuta în primul rând valorificarea deplină a potenţialului forţei de muncă interne, prin stimularea unui acces adecvat la formare profesională. Se vor studia de asemenea modalităţi de ameliorare a condiţiilor de muncă pentru a atrage şi alţi lucrători din statele UE, pe lângă cei aproximativ 2,5 milioane de cetăţeni comunitari care sunt angajaţi în prezent în Germania.
 
În cadrul acestui demers al atragerii forţei de muncă guvernul de la Berlin se va întâlni luni cu asociaţii profesionale pentru a discuta în principal despre modalităţile de implementare rapidă a legii privind imigraţia lucrătorilor calificaţi (Skilled Workers Immigration Act), aflată încă în stadiul de proiect legislativ.
 
Obiectivul acestei legi, care ar urma să intre în vigoare pe 1 martie 2020, este să faciliteze venirea şi stabilirea în Germania a lucrătorilor calificaţi din statele care nu fac parte din UE şi prin urmare nu beneficiază de libertatea de circulaţie a forţei de muncă.
 
Printre măsurile prevăzute de această lege se numără examinarea accelerată a solicitărilor de acordare a vizei de lucru, precum şi facilitarea acţiunilor de recrutare a forţei de muncă întreprinse de companiile germane. O altă măsură prevede subvenţionarea cursurilor de limba germană chiar în ţările de origine ale potenţialilor viitori imigranţi în Germania. De asemenea, Oficiul Federal al Forţei de Muncă va avea sarcina să joace un rol mai activ şi să coopereze cu state terţe pentru a căuta lucrători, sprijinind astfel eforturile întreprinderilor mici şi mijlocii germane de a găsi angajaţii de care au nevoie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

gelu straton
15.12.2019, 13:18:35

Pai nu au adus sirieni, nu zicea mamaia aia ca sunt super competenti si aduce 1 milion ?

+7 (11 voturi)
ungurulbulan
15.12.2019, 13:47:14

Cei adusi in 2015 nici nu se gandesc la munca,au mancare si cazare asigurata iar pentru cheltuieli au 400-450 de euro,bani de care multi pensionari nativi nu dispun dupa achitarea cheltuielilor lunare.Acum iarna stau de dimineata pana seara(lipsesc cand merg la pranzul gratis oferit de statul german)in mallurile oraselor si butoneaza tolaniti pe bancile magazinelor(internet gratis) telefoanele ultra performante.Sa nu credeti ca au numai pranzul este gratis,micul dejun si cina tot pe gratis primesc la locul unde sunt cazati. Interesant este ca 80% din ei sunt tineri intre 18-40 de ani.Interesant de urmarit pana cand rezista Germania sa asigure aceste cheltuieli.

+5 (9 voturi)
Costica vasile
15.12.2019, 14:00:50

Nemti prosti !Sa tina pe mancare si beutura gratis atatia handralai ! Mamaie Merkel ai dat-o in bara si va veni vremea sa o iei in freza ! Hitler saracul cu rasa pura ariana....se rasuceste in mormant !

+3 (7 voturi)
gelu straton
15.12.2019, 15:00:49

Rezista ungurene, ca ia de la noi si le da lor

+3 (5 voturi)
Iosiv Varga
15.12.2019, 14:08:26

Turcia asi freaca mainile !Ei sunt gata sa,,livreze" peste 3 trei milioane de muncasi pe loc ,asa ca nu e nici o problama,cu ce vine din est -poate ucraineni -problema e ca si rezolvata!

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (12)