Cea mai veche bancă din Suedia recunoaşte că nu a combătut spălarea de bani ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai bine de 10.000 de letoni au retras depozite în valoare de peste 14 miliarde de euro  de la banca suedeză Swedbank

Swedbank a recunoscut că nu a reuşit să combată spălarea de bani ruseşti şi că este investigată de mai multe instituţii americane, informaţii care amplifică presiunea asupra băncii care încearcă să îşi refacă reputaţia.

Cea mai veche bancă din Suedia, ai cărei directori general şi preşedinte au demisionat în urma amplificării scandalului, este deja investigată de autorităţile de reglementare financiară din Suedia şi ţările baltice şi de o altă instituţie suedeză însărcinată cu combaterea criminalităţii economice, scrie news.ro.

Scandalul a pornit de la Danske Bank, care a anunţat anul trecut că fonduri suspecte în valoare de 200 de miliarde de euro (223 miliarde dolari) au fost transferate prin intermediul diviziei sale in Estonia, în  perioada 2007-2015.

Televiziunea suedeză SVT a relatat că Swedbank a procesat tranzacţii brute în valoare de până la 20 de miliarde de euro pe an în numele unor clienţi nerezidenţi riscanţi, majoritatea ruşi, prin intermediul diviziei estoniene, în perioada 2010-2016.

Orice acţiune a autorităţilor americane, cum ar fi Departamentul de Justiţie sau Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC), este un motiv major de îngrijorare pentru investitori din cauză că posibilele sancţiuni americane ar fi mult mai aspre decât cele ale autorităţilor de supraveghere locale, fiind posibil să pună în pericol şi capacitatea Swedbank de a efectua tranzacţii în dolari.

Swedbank nu a menţionat numele autorităţilor amerciane care o investighează, iar SEC şi autoritatea suedeză de reglementare au refuzat să comenteze.

De la apariţia acuzaţiilor, în februarie, Swedbank a afirmat în repetate rânduri că are încredere în procedurile sale împotriva spălării banilor şi că tranzacţiile suspecte care au fost identificate au fost raportate autorităţilor.

Directorul general interimar Anders Karlsson, care a preluat conducerea băncii în luna martie, a admis joi că investigaţiile interne precedente au identificat nereguli.

El a menţionat informaţii potrivit cărora clienţi identificaţi în cazuri anterioare de spălare de bani nu au fost raportaţi,deficienţe în procedurile de cunoaştere a clienilor şi neraportarea către autorităţi au unora dintre tranzacţiile suspecte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite