Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

CEZ: Preţurile electricităţii şi gazelor ar putea creşte considerabil în 2022

1
18 Oct 2021 16:23:43
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Daniel Benes, şeful companiei cehe de utilităţi CEZ, estimează că preţul electricităţii va creşte în Cehia cu aproximativ o treime, începând din 2022, informează Reuters.

Potrivit acestuia, în acelaşi timp, preţul gazelor va fi mai scump cu două treimi, transmite Agerpres.
 
Într-un interviu acordat luni publicaţiei cehe Hospodářské noviny, directorul general al CEZ, controlată în proporţie de 70% de statul ceh, a subliniat că preţurile angro ale energiei au atins anul acesta nivelul record în Europa.
 
CEZ ar urma să anunţe la începutul lunii noiembrie majorările de preţuri care vor intra în vigoare la începutul anului viitor.
 
Separat, Autoritatea cehă de reglementare a energiei (ERU) a anunţat că va solicita garanţii de la furnizori că pot îndeplini necesităţile clienţilor, accelerând supervizarea după ce unul din cele mai mari grupuri ale ţării de electricitate şi gaze, Bohemia Energy, a oprit operaţiunile din cauza majorării preţurilor în Europa.
 
ERU a cerut celor 434 de furnizori de energie autorizaţi din Cehia să furnizeze până la finalul săptămânii viitoare documente privind livrările către clienţii persoane fizice şi juridice.
 
Preşedintele ERU, Stanislav Travnicek, a declarat că vrea garanţii că furnizorii nu s-au angajat în ceea ce el a numit „jocuri de noroc pe pieţe".
 
Furnizorii majori, cum este CEZ, au fost nevoiţi să intervină după închiderea Bohemia Energy.
 
Compania a încetat miercuri activitatea, devenind cea mai mare firmă de energie din ţară care se închide în contextul creşterii costurilor energiei la nivel european, potrivit Reuters.
 
„Cu regret, trebuie să anunţăm că Bohemia Energy Group, încetează cu efect imediat furnizarea de energie electrică şi gaze către piaţa energetică cehă”, a anunţat compania miercuri.
 
„Am fost forţaţi să facem acest pas drastic de către majorarea continuă şi abruptă a preţurilor la energie electrică pe piaţa angro, unde preţul ambelor mărfuri furnizate (electricitate şi gaze naturale) este acum de trei ori mai mare decât anul trecut.”
 
Compania privată cehă, care avea aproximativ 900.000 de clienţi, a declarat că aceştia vor fi preluaţi de către furnizorii de ultimă instanţă, inclusiv cel mai mare producător de energie electrică din ţară, CEZ.
 
Bohemia Energy devenise în ultimii ani cel mai mare furnizor nou-intrat pe piaţa de energie a ţării, concurând cu firmele tradiţionale.
 
Preţurile gazelor la nivel european au crescut în acest an din cauza unor factori precum: stocurile reduse, probleme cu infrastructura de livrare şi cererea ridicată în Asia, astfel că preţurile energiei au ajuns la niveluri record.
 
La fel ca în alte state europene, Guvernul de la Praga caută să atenueze povara creşterii preţurilor energiei asupra gospodăriilor, de exemplu acordând „cecuri energetice" pentru a ajuta familiile care se confruntă cu dificultăţi să acopere costurile facturilor.
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
19.10.2021, 04:53:05

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările