Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

China controlează 85% din metalele rare la nivel global, indispensabile electronicelor şi echipamentelor militare

25
2 Jan 2022 19:22:23
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

China furnizează peste 85% din metalele rare la nivel global şi deţine aproximativ două treimi din oferta globală, potrivit unui raport al Centrului pentru Studii Strategice Internaţionale din SUA, arată, în exclusivitate pentru „Adevărul”, XTB România.

Potrivit unui raport al Televiziunii Centrale a Chinei (CCTV), China a înfiinţat în mod oficial Grupul pentru Pământuri Rare al Chinei. 
 
Organismul de supraveghere al activelor de stat din China, Comisia de Supraveghere şi Administrare a Activelor deţinute de stat (SASAC) va prelua un pachet de acţiuni de control de 31,21% din noua companie, în timp ce China Minmetals, Aluminium Corporation of China (CHALCO) şi Ganzhou Rare Earth Group vor deţine fiecare o participaţie de 20,33% din noua entitate.
 
În ultima perioadă, s-a observat o popularitate sporită din partea investitorilor pentru companiile implicate în acest sector, care a fost scoasă în evidenţă de performanţa recentă a acestor firme.
 
Astfel, investitorii au o perspectivă optimistă cu privire la dezvoltarea industriei de pământuri rare din China, după înfiinţarea mega grupului controlat de stat. Specialiştii din industrie au estimat că noua companie va controla aproximativ 70% din mineralele grele ale Chinei, materii prime indispensabile în fabricarea de electronice de înaltă tehnologie şi echipamente militare, explică Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB România.
 
În plus, se estimează că cererea pentru mai multe metale de tranziţie critice va creşte vertiginos în următorii 30 de ani. 
 
Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA), pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris, cererea va creşte (în următorii 20 de ani) cu peste 40% pentru cupru şi metale rare, cu 60–70% pentru nichel şi cobalt şi cu mai mult de 89% pentru litiu. 
 
Cu toate acestea, Radu Puiu de la XTB spune că având în vedere că metalele sunt infinit de durabile şi reciclabile, există oportunitatea de a le recicla şi de a le reutiliza din produse la sfârşitul ciclului de viaţă, ceea ce reduce o parte din presiunea exercitată pe sursa terestră.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Ludwig
2.01.2022, 19:36:50

Pamanturi rare?! Traducere cu goagal a lui Vanghelie! Eu credeam ca se zice metale rare...

0 (10 voturi)
freeson freeson4
2.01.2022, 20:10:14

Așa e când ești... "pământ"! 🙂 Dai lecții!

+5 (7 voturi)
Ludwig
2.01.2022, 20:24:06

asa e cand in tabelul lui mendeleev citesti pamanturi rare decat metale rare....

-1 (5 voturi)
Alexis
2.01.2022, 19:44:41

Asta pentru ca Occidentul are ca prioritati probleme mult mai importante: identitatea de gen, discriminarea pozitiva a minoritatilor de tot felul, demonizarea valorilor conservatoare, sexualizarea exacerbata etc. Niste retrograzi chinezii astia!

+4 (16 voturi)
Stengaru Cosmin
2.01.2022, 19:59:07

............ Multumim presei top quality , ca ne tine la curent cu manifestatiile din Ioropa ! In special din Olanda !

-13 (25 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările