Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

China oferă concesii comerciale Statelor Unite pentru a evita un război vamal

5
10 Apr 2017 05:40:05
Autor: Laurenţiu Sirbu
Donald Trump şi preşedintele Chinei, Xi Jinping, la summit-ul din Florida
Donald Trump şi preşedintele Chinei, Xi Jinping, la summit-ul din Florida

Preşedintele Chinei va oferi Statelor Unite un acces ridicat pentru investiţiile în sectorul financiar şi ridicarea interdicţiilor la importul de carne de vită în speranţa evitării unui război vamal, anunţă Financial Times, citând oficiali americani şi chinezi implicaţi în negocierile dintre cele două administraţii.

În urma primei întâlniri dintre cei doi preşedinţi, Donald Trump şi Xi Jinping anunţaseră public un acordul cu privire la un plan de 100 de zile în care cele două ţări să ajungă la un acord economic pentru evitarea unui război vamal. În timpul campaniei electorale, Donald Trump a subliniat în repetate rânduri ideea de a impune tarife vamale de cca. 45% pentru importurile din China în ideea de a reduce deficitul comercial curent de 347 miliarde $ pe care Statele Unite îl au în cadrul schimburilor economice cu China.

În prezent investitorii străini nu au voie să deţină pachete majoritare în cadrul companiilor financiare şi de asigurări de pe piaţa chineză. Această barieră protecţionistă a permis celor mai mari companii din acest sector, Citic Securities şi China Life Insurance să ajungă adevăraţi giganţi în ultimii 15 ani de când China a aderat la Organizaţia Mondială de Comerţ, fapt ce îngreunează accesul în această piaţă altor companii internaţionale. Această concesie a fost discutată încă din timpul mandatului lui Obama. La aceasta se adaugă ridicarea interdicţiei la importul de carne de vită şi promisiunea de a importa o cantitate mai mare de cereale, toate în ideea de a reduce tensiunile cauzate de uriaşul dezechilibru comercial.

Deloc surprinzător, la sfârşitul summit-ului de la Mar-a-Lago, Dl. Trump după ce a caracterizat întâlnirea ca fiind „extraordinară”, a afirmat că „o bună înţelegere şi prietenie s-au format dar,  în ceea ce priveşte comerţul, rămâne de văzut”.

Informaţia că cele două super-puteri economice vor evita un posibil război economic va fi cu siguranţă bine primită pe pieţele internaţionale. Analiştii economici au atras atenţia în repetate rânduri că un astfel de conflict ar fi afectat serios economia mondială, atât Statele Unite cât şi China având la dispoziţie instrumente prin care să-şi facă rău una alteia. De exemplu, Beijing-ul deţine peste 1 trilion de dolari din datoria Statelor Unite, iar dumping-ul obligaţiunilor de stat americane ar instaura panică în economia acesteia.

În plus, ambii lideri trebuie să facă faţă unor intense presiuni economice interne. Autorităţile chineze se confruntă cu o rată de creştere economică la cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani, iar faptul că sunt dispuşi să finanţeze o serie de investiţii neprofitabile arată grija de a evita o creştere a şomajului. În ceea ce priveşte administraţia Trump, deşi Statele Unite se confruntă cu cea mai scăzută rată a şomajului din ultimii ani de 4,5%, există serioase presiuni politice de a crea noi locuri de muncă în industria producătoare, în special în statele cheie ce au oferit victoria politică noului preşedinte.

Observatorii economici au susţinut că în aceste negocieri China este cea care va ceda prima, prin faptul că se află într-o poziţie de negociere inferioară. După cum scrie cotidianul The Guardian, aproape 4% din PIB-ul Chinei provine din exporturile directe către piaţa americană, pe când echivalentul Statelor Unite este de sub 1%. Dacă Statele Unite pot găsi alte ţări de unde să importe bunurile pe care le importă acum din China, aceasta din urmă nu are o alternativă pentru piaţa de desfacere americană. După cum plastic se exprimă un jurnalist american, relaţia dintre cele două ţări e bine surprinsă de dictonul „dacă datorezi băncii 1,000$ ai o problemă; dacă îi datorezi în schimb 1 trilion $, atunci banca are o problemă”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Stefanescu Marian
10.04.2017, 10:00:48

Ciudată această prietenie chino-americană,mai ales după ce Trump ameninţa China dar trimitea bezele lui Putin.Acum e invers,Putin a devenit "băiatul cel rău" şi care se poate aştepta la orice din partea celor doi coloşi China şi SUA.Totul apare ca şi cum China şi SUA privesc Rusia ca pe o cantitate neglijabilă(cel puţin economic).Vin vremuri grele pentru Rusia.

-1 (1 vot)
IonIon Codreanu
10.04.2017, 10:13:41

Păi, Rusia chiar este o cantitate neglijabilă din punct de vedere economic față de cele două... Dacă nu face schimbări structurale în economie și nu investește în cercetare, Rusia nu are nici o șansă să poată fi băgată în seamă!

Cristian saileanu
10.04.2017, 14:15:59

poate ca trump si numai trump sa le dea peste degete chiezilor cand fura din tejghea

-1 (1 vot)
Romanul
10.04.2017, 17:26:05

Și note așa, de dovedește că americanii știu să voteze. Daca ar ști și românii..........

Marcel Cristea
10.04.2017, 19:59:30

Xi aka CORE blinked, and by the time Donald is done with him, he'll keep on blinking. This' what happened when real world clash with an empty suit or the cadre.

Modifică Setările