China pompează 188 de miliarde de dolari în economie pentru a contracara criza imobiliară provocată de Evergrande

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Evergrande, unul dintre cei mai mari şi cei mai îndatoraţi dezvoltatori din China FOTO EPE-EFE
Sediul Evergrande, unul dintre cei mai mari şi cei mai îndatoraţi dezvoltatori din China FOTO EPE-EFE

China pompează 188 de miliarde de dolari în economie pentru a contracara criza imobiliară, notează CNN prezentând o decizie a Băncii Populare Chineze luată în aceeaşi zi în care Biroul Politic a semnalat că ar putea lua măsuri mai agresive pentru a proteja economia în 2022.

Banca Populară Chineză a declarat luni că va reduce rata rezervelor obligatorii pentru majoritatea băncilor cu jumătate de punct procentual, începând cu 15 decembrie. Această mişcare, care reduce suma de bani pe care băncile trebuie să o păstreze în rezervă, aruncă pe piaţă aproximativ 1,2 trilioane. yuani (188 de miliarde de dolari) pentru împrumuturi pentru afaceri şi gospodării, relatează CNN

Decizia – a doua reducere a acestui raport în acest an – a venit în aceeaşi zi în care Biroul Politic din China a semnalat că ar putea lua măsuri mai agresive pentru a proteja economia în 2022. Echipa de conducere a Partidului Comunist Chinez, prezidată de preşedintele Xi Jinping, a declarat că „asigurarea stabilităţii” ar fi o prioritate de top în anul viitor.

China ar putea fi nevoită să-şi dezvolte economia în curând, pe măsură ce riscul de „stagflaţie” creşte

Declaraţia s-a remarcat prin utilizarea expresiei „stabilitatea este prioritatea principală” – prima dată când Biroul Politic a folosit aceste cuvinte la reuniunea sa din decembrie, care este dedicată discuţiilor despre anul următor, potrivit Larry Hu, şeful departamentului de economie din China. pentru Macquarie Group.

„Cu alte cuvinte, liderii de top sunt profund îngrijoraţi de riscul unei potenţiale instabilitati”, a adăugat el într-o notă de cercetare de luni.

Beijingul a fost foarte precaut în ceea ce priveşte intervenţia în redresarea economică a Chinei în timpul pandemiei de coronavirus. Nu a redus rata de referinţă a împrumuturilor a ţării de la începutul anului 2020 şi s-a abţinut să inunde economia cu stimulente – oferind în schimb sprijin mai bine direcţionat întreprinderilor mai mici care au fost afectate de pandemie.

Criza imobiliară este probabil cea mai mare pentru China. Evergrande – unul dintre cei mai mari şi cei mai îndatoraţi dezvoltatori ai ţării – se clătina de luni de zile în pragul implicitului. Vineri, a avertizat că este posibil să nu aibă suficienţi bani pentru a-şi îndeplini obligaţiile financiare, un anunţ care a făcut ca luni acţiunile să scadă cu 20% în Hong Kong.

Analiştii s-au temut de multă vreme că prăbuşirea lui Evergrande ar putea avea efecte de undă în sectorul imobiliar din China, care reprezintă până la 30% din PIB.

Acţiunile chineze s-au îmbunătăţit marţi. Indicele Hang Seng (HSI) din Hong Kong a crescut cu 2,7%, recuperând pierderile după o scădere de 1,8% luni, pe măsură ce acţiunile imobiliare şi tehnologice au fost direcţionate. Shanghai Composite din China (SHCOMP) a închis cu 0,2%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite