Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

China pompează 188 de miliarde de dolari în economie pentru a contracara criza imobiliară provocată de Evergrande

8
8 Dec 2021 09:51:33
Autor: Afrodita Cicovschi
Sediul Evergrande, unul dintre cei mai mari şi cei mai îndatoraţi dezvoltatori din China FOTO EPE-EFE
Sediul Evergrande, unul dintre cei mai mari şi cei mai îndatoraţi dezvoltatori din China FOTO EPE-EFE

China pompează 188 de miliarde de dolari în economie pentru a contracara criza imobiliară, notează CNN prezentând o decizie a Băncii Populare Chineze luată în aceeaşi zi în care Biroul Politic a semnalat că ar putea lua măsuri mai agresive pentru a proteja economia în 2022.

Banca Populară Chineză a declarat luni că va reduce rata rezervelor obligatorii pentru majoritatea băncilor cu jumătate de punct procentual, începând cu 15 decembrie. Această mişcare, care reduce suma de bani pe care băncile trebuie să o păstreze în rezervă, aruncă pe piaţă aproximativ 1,2 trilioane. yuani (188 de miliarde de dolari) pentru împrumuturi pentru afaceri şi gospodării, relatează CNN
 
Decizia – a doua reducere a acestui raport în acest an – a venit în aceeaşi zi în care Biroul Politic din China a semnalat că ar putea lua măsuri mai agresive pentru a proteja economia în 2022. Echipa de conducere a Partidului Comunist Chinez, prezidată de preşedintele Xi Jinping, a declarat că „asigurarea stabilităţii” ar fi o prioritate de top în anul viitor.
 
China ar putea fi nevoită să-şi dezvolte economia în curând, pe măsură ce riscul de „stagflaţie” creşte
Declaraţia s-a remarcat prin utilizarea expresiei „stabilitatea este prioritatea principală” – prima dată când Biroul Politic a folosit aceste cuvinte la reuniunea sa din decembrie, care este dedicată discuţiilor despre anul următor, potrivit Larry Hu, şeful departamentului de economie din China. pentru Macquarie Group.
 
„Cu alte cuvinte, liderii de top sunt profund îngrijoraţi de riscul unei potenţiale instabilitati”, a adăugat el într-o notă de cercetare de luni.
 
Beijingul a fost foarte precaut în ceea ce priveşte intervenţia în redresarea economică a Chinei în timpul pandemiei de coronavirus. Nu a redus rata de referinţă a împrumuturilor a ţării de la începutul anului 2020 şi s-a abţinut să inunde economia cu stimulente – oferind în schimb sprijin mai bine direcţionat întreprinderilor mai mici care au fost afectate de pandemie.
 
Criza imobiliară este probabil cea mai mare pentru China. Evergrande – unul dintre cei mai mari şi cei mai îndatoraţi dezvoltatori ai ţării – se clătina de luni de zile în pragul implicitului. Vineri, a avertizat că este posibil să nu aibă suficienţi bani pentru a-şi îndeplini obligaţiile financiare, un anunţ care a făcut ca luni acţiunile să scadă cu 20% în Hong Kong.
 
Analiştii s-au temut de multă vreme că prăbuşirea lui Evergrande ar putea avea efecte de undă în sectorul imobiliar din China, care reprezintă până la 30% din PIB.
 
Acţiunile chineze s-au îmbunătăţit marţi. Indicele Hang Seng (HSI) din Hong Kong a crescut cu 2,7%, recuperând pierderile după o scădere de 1,8% luni, pe măsură ce acţiunile imobiliare şi tehnologice au fost direcţionate. Shanghai Composite din China (SHCOMP) a închis cu 0,2%.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Iobag Nerfos
8.12.2021, 10:15:26

China e pe butuci. Industria textila a inceput relocarea, urmeaza productia de chip-uri, ca sa nu mai depinda de santajul chinezesc, probabil electronicele si s-au dus de rapa

-13 (13 voturi)
Pitrea Piron
8.12.2021, 10:48:45

Pai da - economia comunista de piata cu specific chinezesc nu poate concepe falimentul - momentul realitatii - si pompeaza banii proletarilor chinezi de prin fabrici, mine si uzine sa acopere gaurile capitalistilor comunisti care s-au jucat de-a magnatii.

ion ion
8.12.2021, 11:10:47

"economia comunista de piata cu specific chinezesc nu poate concepe falimentul" Asta este comportament normal intr-o societate comunista: protejezi omul nu profitul. E ca intr-o familie: daca un membru nu e top , nu-l lasam sa 'falimrnteze" , il ajutam.

fact check
8.12.2021, 11:18:19

china (inca) nu este pe butuci....daca falimentul chinei e prea agresiv vom asista la o criza mondiala de proportii. Bunul simt trebuie sa-ti spuna ca nu poti vrea raul economiei chineze pentru ca primii dupa ei noi vom fi cei care vor suferi. pana la relocarea totala (sau in mare parte) + asigurarea cu materii prime (gen metale rare) sa nu ne bucuram inainte de vreme

Pitrea Piron
8.12.2021, 11:42:05

ion ion si daca anumiti membrii ai familiei joaca la cazino si pierd in prostie, ce se intampla? toata familia vinde tot ca sa le acopere datoriile? Se protejeaza jucatorii, ca si ei 'e' oameni?

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările