Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Cine este „Şarpele Monetar“, chemat să relanseze economia Uniunii Europene

0
8 Mar 2015 19:43:10
Autor: Dan Străuţ
Evoluţia controlată a cursului euro/dolar dă un "şarpe" pe graficul cotaţiilor valutare
Evoluţia controlată a cursului euro/dolar dă un "şarpe" pe graficul cotaţiilor valutare

Economia UE ar putea fi revitalizată cu ajutorul unui sistem monetar mai flexibil, care să permită ţărilor să folosească monedele naţionale concomitent cu euro. Adică reintroducerea aşa-numitului „Şarpe Monetar“, invocată de un economist francez ca o posibilă soluţie pentru impulsionarea economiilor locale.

Potrivit lui Jean-Pierre Gerard, fost membru al Consiliului pentru Politică Monetară din Franţa, statele UE ar putea folosi atât moneda euro cât şi propriile monede pentru a se proteja de fluctuaţiile cursului de schimb valutar.

Alternativ, ar putea fi create mai multe uniuni monetare între state cu economii similare, care ar putea utiliza propriile monede, a declarat Gerard, citat de agenţia de ştiri Sputnik.

Se vede pe graficele valutare

Acordul European de Schimb Valutar, cunoscut şi sub numele de "Şarpele Monetar" sau "Şarpele din Tunel", datorită imaginii grafice create de fluctuaţiile monedelor participante în raport cu evoluţia dolarului, a fost introdus în 1971 de guvernele Belgiei, Germaniei, Franţei, Italiei, Luxemburgului şi Olandei ca o metodă de protecţie şi de dirijare a cursului valutar.

Sistemul permitea o fluctuaţie a unei monede participante de plus/minus 2,25% faţă de dolar şi de plus/minus 4,5% în raport cu celelalte monede.

Euro nu oferă destulă flexibilitate

Potrivit economistului francez, moneda unică europeană nu oferă suficientă flexibilitate economiilor din Uniunea Europeană.

Gerard şi-a exprimat sprijinul pentru reintroducerea "Şarpelui Monetar", un sistem monetar care a fost folosit în anii 70 de unii membri din Comunitatea Europeană, inclusiv Franţa, pentru a controla fluctuaţiile monedelor naţionale în raport cu dolarul american.

"Sistemul şarpelui monetar, pe care l-am folosit în trecut, a fost complet adecvat.
Ne-a permis să răspundem în mod eficient fluctuaţilor dolarului.
Mai mult, chiar înainte de introducerea euro, au existat uniuni monetare în rândul statelor europene, precum cele create de Belgia şi Luxemburg.
Prin urmare, ar fi posibil să înfiinţăm mai multe astfel de uniuni economice între state cu politici monetare similare, precum Germania şi Olanda", a spus economistul francez într-un interviu pentru publicaţia franceză Antlantico.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările