Cine e miliardarul care şi-a donat întreaga avere pentru că vrea să moară falit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Forbes
Foto Forbes

Povestea miliardarului care şi-a donat întreaga avere, pentru că vrea să moară falit, mulţumindu-se cu o felie de pâine cu brânză şi roşii, este de-a dreptul impresionantă.

Chuck Feeney, cofondator al gigantului de retail Duty Free Shoppers, şi-a donat toţi banii în scop caritabil, afirmând că nimic nu-l poate face mai fericit decât este acum, scrie Forbes.

Charles „Chuck” Feeney, în vârstă de 89 de ani, care a pun bazele Duty Free-urilor din aeroporturi împreună cu Robert Miller în 1960, a adunat miliarde în timp ce trăia o viaţă de călugăr. 

În calitate de filantrop, el a fost pionierul ideii de a dărui în timp ce trăieşti - cheltuind cea mai mare parte a averii în scopuri caritabile, în loc să finanţezi o fundaţie după moarte. Întrucât nu poţi lua averea cu tine - de ce să nu dai totul, să controlezi unde merge şi să vezi rezultatele cu ochii tăi?

„Am învăţat multe. Aş face unele lucruri diferit, dar sunt foarte mulţumit. Mă simt foarte bine când completez formularele de donaţie”, a declarat Feeney pentru Forbes. 

„Mulţumesc tuturor celor care ni se alătură în această călătorie. Şi celor care se întreabă cum este să dăruieşti în timpul vieţii le spun: încearcă, îţi va plăcea. ”

În ultimele patru decenii, Feeney a donat peste 8 miliarde de dolari unor organizaţii de caritate, universităţi şi fundaţii din întreaga lume prin fundaţia sa, Atlantic Philanthropies. 

În 2012,  estima că a pus deoparte aproximativ 2 milioane de dolari pentru pensionarea lui şi a soţiei sale. Cu alte cuvinte, a dat cu 375.000% mai mulţi bani decât valoarea sa netă actuală. Şi a dat-o anonim. În timp ce mulţi filantropi bogaţi înrolează o armată de publicişti pentru a trâmbiţa donaţiile lor, Feeney s-a străduit să păstreze secretele darurilor sale. 

Datorită campaniei sale de filantropie clandestine, care pătrund pe glob, Forbes l-a numit „James Bond of  Philanthropy”.

Chuck Feeney a venit pe lume în 1931 în comunitatea americano-irlandeză din New Jersey, iar părinţii lui au muncit din greu pentru a le oferi copiilor lor siguranţă şi educaţie. Iar Chuck a fost primul din familia sa care a mers la facultate şi nu oriunde, ci la Universitatea Cornell, acolo unde i-a cunoscut pe viitorii parteneri de afaceri, dar şi prieteni şi colaboratori care i-a rămas alături toată viaţa.

Chuck Feeney nu a deţinut personal o maşină sau o casă. Când călătorea cu avionul, lua bilet la clasa economică. În 1982, aproape toată averea controlată prin imperiul său finaciar a ajuns la fundaţia care-i va marca viaţa. Au început donaţiile tot mai mari, dar secrete. 

Cu 10 ani în urmă, unul dintre vicepreşedinţii fundaţiei spunea că "pentru a atinge termenul limită de a cheltui fondurile până la epuizare în 2016, trebuie să cheltuim un milion de dolari pe zi, 365 de zile pe an". Fundaţia lui Chuck Feeney a avut de fapt nevoie de încă patru ani peste termenul fixat, pentru a duce misiunea până la capăt în 2020.

Pe 14 septembrie 2020, Feeney şi-a finalizat misiunea începută acum 40 de ani şi a semnat documentele prin care a încheiat activitatea fundaţiei sale.

Feeney a donat 3,7 miliarde de dolari pentru educaţie, aproape 1 miliard de dolari s-au dus către Universitatea Cornell, iar peste 870 de milioane de dolari au fost alocaţi acţiunilor pentru promovarea drepturilor omului şi a schimbărilor sociale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite