Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Cine este rusul pe care Vladimir Putin se bazează să salveze Rusia de la faliment

5
22 May 2022 12:45:38
Autor: Ana-Maria Gherghiță
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a pus pe Maxim Oreşkin să salveze Rusia de la faliment.  Maxim Oreşkin este un economist, a fost ministru al Dezvoltării şi consilier al preşedintelui din anul 2020. Planul dezvoltat de Oreşkin este de a crea platforme paralele de „compensare şi decontare” în Rusia şi China, care să permită celor două ţări să facă comerţ cu ruble şi cu yuani.

Pe 9 mai de Ziua Victoriei, cel mai aşteptat act în Rusia a fost semnarea de către Vladimir Putin în Piaţa Roşie a unui decret care urmăreşte schimbarea direcţiei războiului economic cu Occidentul, legând Rusia de China, prilej cu care a fost promovat Maxim Oreşkin, 39 de ani, pe verticala puterii, scrie Mediafax.
 
Oreşkin nu se află pe lista a 1.000 de ruşi şi belaruşi importanţi supuşi măsurilor restrictive impuse de UE. El a fost vizat de către Londra, în calitate de preşedinte al principalului radiodifuzor public rus Pervîi Kanal.  
 
Maxim Oreşkin este un economist educat în şcolile de elită din Rusia, a trecut prin diferite bănci de investiţii (de la Rosbank-ul rusesc la sucursala din Moscova a francezilor Crédit Agricole şi la Institutul de Stat Vtb), a fost ministru al Dezvoltării, la 34 de ani şi consilier al preşedintelui din 2020.  
 
Oreşkin a devenit creatorul schimbării tactice ruseşti. I s-a solicitat să reorienteze sistemul de producţie şi financiar, să înveţe să tranzacţioneze fără valute occidentale şi să împingă ţara în braţele Chinei. 
 
Din 9 mai, potrivit decretului preşedintelui rus, Oreşkin este „şeful grupului de lucru interdepartamental” creat pentru a răspunde la măsurile restrictive şi a rescrie regulile comerţului cu ţările „neprietenoase”, în special cu UE, şi cu „prietenii”. Pentru a realiza acest lucru, el împreună cu echipa sa vor trebui să creeze noi structuri. 
 
Pe lista personalităţilor incluse în decret se află: Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii ruse, Anton Siluanov, ministrul Finanţelor, şi Maxim Reşetnikov, ministrul dezvoltării.  
 

Rusia, legată de China 

Ordonanţa lui Putin din 9 mai vorbeşte despre „elaborarea unui plan de formare a infrastructurii de plăţi internaţionale cu partenerii comerciali ai ţărilor prietene” şi despre „determinarea procedurii de decontare a elementelor financiare în ruble sau monede internaţionale”. De asemenea, în decret se mai vorbeşte şi despre „mecanisme de compensare care trebuie dezvoltate” mereu cu ţările „prietenoase”, cele care la ONU nu au criticat invazia în Ucraina: China şi India. 
 
„În următorii doi ani, China va fi principala destinaţie de export şi sursă a importurilor ruseşti”, afirmă Alexander Gabuev, de la Institutul Carnegie pentru Pace Internaţională.  
 
„Acest lucru va permite Chinei să stabilească yuanul ca monedă regională a Eurasiei de Nord, chiar înainte ca acesta să devină complet convertibil pe piaţa valutară”, a mai adăugat Gabuev. Astfel, rezultatele ameninţă să ducă la ceea ce Gabuev numeşte „o balcanizare a sistemului valutar global”, în care nici măcar supremaţia euro şi a dolarului nu este mai presus de dubiu. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Lucifer
22.05.2022, 14:17:38

Rusia a vrut timp de peste 300 de ani să fie considerată ţară europeană, adoptând religia ortodoxă şi orientând cultura şi economia spre Europa. Azi, sub Putin, Rusia SE DESPARTE DEFINITIV de Europa optând către Asia unde îi aşteaptă dragonul chinezesc. O alegere cât o sinucidere.....

-1 (3 voturi)
indianul joe
22.05.2022, 17:52:13

bau

indianul joe
22.05.2022, 18:02:09

Rusia este europeana cultural ,nu o putem schimba tu sau eu sau un analist... Iar economic si politic se poate indrepta unde vrea ea... E o tara libera, suverana si independenta.

+1 (1 vot)
Ionica Porumbel
22.05.2022, 16:54:47

fără comentarii

-1 (1 vot)
indianul joe
22.05.2022, 17:45:45

Asta cred ca este partea plina a paharului, eliminarea dolarului din tranzactii.Si din cotatii, bineinteles. Euro a fost eliminat deja... Este o noua etapa a deglobalizarii... Ca vor fi cateva monede de schimb, iar rusul INCA nu a cerit ajutor nici un franca de la chinezi... Europeanul are mandria lui !!! Nu vrea sa apeleze la asiatic...Dar acordul inteles este pe ajutor nelimitat intre ''dusmanii'' americanilor !!!

+1 (1 vot)
Modifică Setările