Coca Cola, Pepsi, Nestle, Danone, cei mai mari poluatori cu recipiente de plastic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia de obiecte din plastic a crescut constant în ultimii 60 – 70 de ani, ajungând la circa 320 milioane de tone pe an. O mare parte din această cantitate ajunge însă la gunoi după o singură utilizare, mai puţin de 9% fiind reciclată.

O statistică realizată de qz.com, în baza datelor strânse de la cei peste 10.000 de voluntari din 42 de ţări, arată că din anul 1950, la nivel global, s-au produs peste 8 miliarde de tone de plastic. Cea mai mare parte sfârşeşte prin a fi aruncată după o singură utilizare, iar doar 9% din cele 8 miliarde de tone au fost reciclate, în timp ce alte 12% au fost incinerate. Aceasta înseamnă că peste 6 miliarde de tone de plastic sunt încă în mediul nostru.

Potrivit qz.com, cei mai mari poluatori, din punct de vedere al cantităţilor recuperate de voluntari din natură, sunt Coca Cola, Pepsi, Nestle, Danone.

image

Plasticul se descompune, microparticulele rezistă însă mii de ani. Plasticul care ajunge în apă dăunează vieţăţilor marine care o înghit, ajungând chiar şi în farfuriile noastre prin lanţul alimentar complex al naturii.

Soluţia ar fi să utilizeze numai plastic reciclabil şi să se asigure că se produce reciclarea.

În prezent, unul dintre cele mai reciclabile tipuri de plastic este PET (polietilen tereftalat), care este cel mai frecvent utilizat pentru apa îmbuteliată şi băuturile carbogazoase. Teoretic, am putea colecta şi recicla aproape toate acestea: India reciclează aproximativ 80% din sticlele PET vândute acolo. Statele Unite reciclează mai puţin de 30%.

În 2008, Nestlé Waters a stabilit un obiectiv de reciclare de 60% pentru sticlele PET până în 2018. În 2010, Pepsi a stabilit un obiectiv de reciclare similar de 50% pentru sticlele sale PET din SUA până în 2018. Nici o companie nu a reuşit să atingă aceste ţinte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite