UPDATE SABMiller a respins oferta de preluare de 104 miliarde de dolari a Anheuser-Busch InBev. Ambii giganţi sunt prezenţi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SABMiller deţine în România brandurile Ursus, Timişoreana şi Azuga, precum şi patru fabrici în Timişoara, Cluj, Braşov şi Buzău
SABMiller deţine în România brandurile Ursus, Timişoreana şi Azuga, precum şi patru fabrici în Timişoara, Cluj, Braşov şi Buzău

Anheuser-Busch InBev (AB InBev), cel mai mare producător de bere la nivel mondial, oferă 104 miliarde dolari pentru preluarea SABMiller, al doilea jucător de pe piaţă, relatează Bloomberg. Oferta a fost respinsă.

UPDATE SABMiller a respins miercuri oferta de preluare din partea Anheuser-Busch InBev (AB InBev), considerând că propunerea subevaluează mult al doilea mare producător de bere la nivel mondial, relatează MarketWatch.

Producătorul Stella Artois şi Budweiser oferise 42,15 lire, în numerar, pentru fiecare acţiune a grupului SABMiller, printre ale cărui branduri se află Peroni şi Grolsch.

Preţul este cu 44% peste cotaţia de închidere a titlurilor SABMiller din 14 septembrie, ultima zi înainte de apariţia informaţiilor legate de posibila fuziune, se arată într-un comunicat de miercuri al AB InBev.

SABMiller a respins deja două alte oferte din partea AB InBev, de 38 de lire sterline pe acţiune şi 40 de lire pe acţiune.

„AB InBev este dezamăgită că board-ul SABMiller a respins două oferte anterioare, fără o implicare serioasă“, potrivit AB InBev.

După mai mulţi ani de speculaţii, oferta AB InBev a fost grăbită de impactul încetinirii unor economii emergente precum China şi Brazilia. În ultimul deceniu, pe piaţa berii a avut loc un proces de consolidare în urma căruia de pe piaţă au dispărut concurenţi mai mici.

AB InBev, companie înregistrată în Belgia, oferă şi o propunere alternativă care include o componentă în acţiuni, pentru circa 41% din titlurile SABMiller, care permite o finanţare corespunzătoare şi susţine o ofertă în numerar la un preţ mai ridicat decât ar putea oferi AB InBev în caz contrar.

Nivelul ofertei ar trebui să fie atrăgător pentru investitorii în acţiunile SABMiller tranzaţionate public, oferind totodată o investiţie atractivă pentru Altria Group, cel mai mare acţionar al SABMiller, şi familia lui Alejandro Santo Domingo, între cele mai bogate din Columbia, care deţine o participaţie de 14% la producătorul de bere.

Altria a anunţat într-un comunicat separat că susţine oferta AB InBev şi a cerut board-ului SABMiller să discute în mod corespunzător cu AB InBev.

Tranzacţia ar putea fi cea mai mare fuziune din 2015, care este deja un an prolific în acest sens, şi a patra cea mai mare preluare din istorie. Grupul ar fi pe primul sau al doilea loc pe 24 din cele mai mari 30 de pieţe ale berii la nivel mondial, consideră analiştii.

Cele două companii au fost văzute de analişti drept finalul procesului de consolidare din industria berii, întrucât nu sunt controlate de fundaţii de familie, cum este cazul Heineken - din Olanda, şi Carlsberg - din Danemarca, iar operaţiunile lor se suprapun geografic într-o măsură limitată.

Prezenţă puternică în România

SABMiller deţine în România brandurile Ursus şi Timişoreana. Ursus Breweries, deţine unităţi de producere a berii la Timişoara, Buzău, Braşov şi o unitate de producţie de capacitate mică la Cluj. Totodată, grupul a achiziţionat în 2009, prin Ursus Breweries, producătorul Bere Azuga. Compania mai deţine şi brandurile Ciucaş, Stejar, dar şi branduri internaţionale de prestigiu ca Redd's, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch şi Pilsner Urquell. 

AB InBev deţine în ţara noastră o fabrică de bere la Ploieşti, unde produce sub brandurile Bergenbier, Stella Artois, Beck’s, Staropramen, Lowenbrau şi Noroc. De asemenea, distribuie în România berile belgiene Leffe şi Hoegaarden.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite