Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană acordă o scutire de taxe vamale şi de TVA pentru importul de bunuri esenţiale pentru ucraineni

0
1 Jul 2022 14:40:45
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Comisia Europeană a adoptat, vineri, o decizie care permite statelor membre să renunţe temporar la taxele vamale şi la TVA pentru importul din ţări terţe de alimente, pături, corturi, generatoare electrice şi alte echipamente care contribuie la salvarea de vieţi, destinate ucrainenilor afectaţi de război.

Potrivit datelor transmise de CE, această măsură, care a fost solicitată de statele membre, se va aplica retroactiv de la 24 februarie 2022 şi va fi în vigoare până la 31 decembrie 2022.
 
„În urma invaziei neprovocate şi nejustificate a Ucrainei de către Rusia, se estimează că peste 14 milioane de persoane, adică 30 % din populaţia Ucrainei, au fost strămutate. Peste 6,2 milioane de ucraineni au ajuns în UE şi aproape 8 milioane au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele, dar au rămas în Ucraina. Acest lucru exercită o presiune considerabilă asupra statelor membre, care trebuie să ofere asistenţă umanitară unui număr mare de persoane care fug din calea războiului, sprijinind în acelaşi timp ucrainenii strămutaţi în interiorul ţării expuşi riscului de foamete şi de boli.”, precizează reprezentanţii CE.
 
În acest context, Paolo  Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat: „Războiul împotriva Ucrainei a provocat suferinţe inimaginabile, dar a demonstrat şi profunzimea solidarităţii UE. Această măsură va ajuta statele membre să vină în ajutorul ucrainenilor atât în UE, cât şi în ţara lor de origine, prin facilitarea furnizării de bunuri umanitare esenţiale. Este ceea ce trebuie să facem.”
 
Scutirea de taxe şi de TVA se aplică mărfurilor importate de:
 
- Organizaţii de stat (organisme publice şi organisme de drept public, inclusiv spitale, organizaţii guvernamentale, guverne regionale, comune/oraşe etc.)
 
- Organizaţii caritabile sau filantropice aprobate de autorităţile competente ale statelor membre.
 
Decizia vine în completarea noilor norme în materie de TVA adoptate în aprilie, care permit statelor membre să extindă această scutire la livrările interne de bunuri şi servicii, inclusiv la donaţii, în beneficiul victimelor dezastrelor.
 
Conform datelor publicate de Comisia Europeană, legislaţia actuală a UE prevede instrumente care pot fi utilizate în mod excepţional pentru a ajuta victimele dezastrelor, ca de exemplu în cazul războiului din Ucraina.
 
Legislaţia vamală a UE [Regulamentul (CE) nr. 1186/2009 al Consiliului] prevede posibilitatea de a acorda scutiri de taxe în folosul victimelor catastrofelor. Aceasta poate fi aplicată în cazul importurilor efectuate de organizaţii de stat şi de organizaţii caritabile sau filantropice autorizate. Pentru a acorda scutiri, este necesară o decizie a Comisiei, care acţionează la cererea statelor membre în cauză.
 
În mod similar, legislaţia UE în materie de TVA(Directiva 2009/132/CE a Consiliului) cuprinde dispoziţii asemănătoare referitoare la scutirea de la plata TVA a importurilor finale de anumite bunuri.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările