Comisia Europeană acuză crema băncilor de investiţii de cartelizare în privinţa derivativelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Giganţii bancari s-au unit pentru a bloca eforturile de calculare la vedere a preţurilor la instrumente financiare cu o valoare de 10 trilioane de euro
Giganţii bancari s-au unit pentru a bloca eforturile de calculare la vedere a preţurilor la instrumente financiare cu o valoare de 10 trilioane de euro

Comisia Europeană acuză marile bănci de investiţii ale lumii de cartelizare pentru a bloca tentativele burselor de a transparentiza preţul unor produse financiare numite derivative, scrie AP.

Executivul comunitar a anunţat că a informat un număr de 13 bănci, printre care Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan şi Morgan Stanley, ca şi International Swaps and Derivatives Association (ISDA), asociaţia de profil care reprezintă industria derivativelor, despre concluziile preliminare ale investigaţiei începută în luna martie.

Joaquin Almunia, comisarul european pentru Concurenţă, a anunţat că Deutsche Boerse – bursa germană de la Frankfurth, cât şi Chicago Mercantile Exchange au încercat să reglementeze afacerile cu derivative între 2006 şi 2009. Dar „băncile au acţionat colectiv pentru a împiedica asta... deoarece se temeau că (măsura-nr) le va reduce veniturile”, a completat Almunia.

El a spus că băncile vor avea şansa de a răspunde, dar dacă suspiciunile Comisiei se confirmă, atunci „ar constitui o încălcare serioasă a regulilor noastre de competiţie”.

„Arme financiare de distrugere în masă”

Investigaţia se concentrează pe credit default swaps (CDS), instrumente care sunt în esenţă asigurări plătite atunci când un client nu îşi mai onorează plăţile.

Pentru a indica potenţiala distorsiune a pieţi, Almunia a arătat că în acest moment există 2 milioane de astfel de contracte, valoarea lor totală fiind de 10 trilioane de euro.

Marile bănci au tranzacţionat aceste contracte „over the counter”, adică direct între ele, prezentând public foarte puţine informaţii despre preţuri altor investitori care ar dori să le cumpere sau să l vândă.

Într-o declaraţie celebră, celebrul Warren Buffett, guru-ul pieţelor de capital, a categorisit CDS-urile drept „arme financiare de distrugere în masă”.

Prea devreme pentru a discuta amenzi

Almunia a refuzat să spună la cât s-ar ridica amenzile în cazul în care băncile ar fi găsite vinovate, dar a spus că băncile au primit informaţii despre cum se pot calcula amenzile. Totuşi, el a spus că este „prea curând” să discutăm despre amenzi în mod public, având în vedere că decizia finală va fi abia la sfârşitul acestui an.

Boxa acuzaţilor

Pe lângă băncile menţionate, mai sunt investigate şi Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Bear Stearns (cumpărată de JPMorgan), BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, Royal Bank of Scotland, UBS, ca şi furnizorul de date şi servicii Markit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite