Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană aprobă Planul de Relansare Economică al Greciei, în valoare de 30,5 miliarde de euro

0
17 Jun 2021 15:09:00
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Comisia Europeană a aprobat, joi, Planul Naţional de Relansare Economică post-covid - în valoare de 30,5 miliarde de euro - al Greciei, menit să adapteze economia elenă provocărilor de mediu şi digitale în urma crizei cauzate de covid-19, relatează Reuters.

În urma acestei unde verzi, Grecia urmează să primească bani din fonduri împrumutate de CE pe piaţă. Totalul de 30,5 miliarde de euro este repartizat în subvenţii în valoare de 17,8 miliarde de euro şi împrumuturi în valoare de 12,7 miliarde de euro. Aceşti bani urmează să fie alocaţi în tranşe, până în 2026.
 
În cazul în care miniştrii Finanţelor din UE aprobă, la rândul lor, planul grec, în iulie, Atena urmează să încaseze patru miliarde de euro reprezentând prefinanţarea proiectelor din planul de relansare economică post-covid.
 
Potrivit Eureporter, Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene responsabil cu politica economică, a transmis: „Planul de redresare al Greciei va ajuta la ieşirea mai rapidă din pandemie şi la echiparea economiei pentru un viitor mai verde şi mai digital. Măsurile includ sprijin pentru renovări eficiente din punct de vedere energetic şi transporturi urbane curate, precum şi un accent pe îmbunătăţirea abilităţilor digitale ale populaţiei, atât în ceea ce priveşte educaţia, cât şi în ceea ce priveşte recalificarea şi perfecţionarea forţei de muncă.
 
Salutăm ambiţia Greciei de a revigora investiţiile private şi de a reforma politicile pieţei forţei de muncă, de a digitaliza administraţia publică şi întreprinderile, toate acestea fiind esenţiale pentru modernizarea economiei elene. Luat împreună, planul oferă o oportunitate unică pentru Grecia de a-şi echipa economia şi oamenii pentru viitor şi de a pune ţara pe o cale de creştere mai durabilă. Suntem pregătiţi să sprijinim autorităţile elene pentru a pune în aplicare pe deplin aceste reforme şi investiţii. ”
 
Comisia Europeană a aprobat, miercuri, primul plan naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR), cel al Portugaliei, ţara care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE. Portugalia a fost primul stat membru al UE care a transmis Bruxellesului, încă din aprilie, programul său de reforme şi investiţii finanţate de fondul european de redresare post-pandemie „NextGenerationEU”.
 
„Este primul plan de relansare naţional susţinut de Comisie, aici în Portugalia (…) Astăzi, Comisia Europeană a decis să dea undă verde planului de redresare şi rezilienţă al Portugaliei, în valoare de 16,6 miliarde de euro”, a declarat la Lisabona preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările