Comisia Europeană lansează un apel pentru finalizarea Uniunii bancare până în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea bancară trebuie să fie finalizată dacă dorim ca ea să îşi atingă întregul potenţial, adică de a face Uniunea Economică şi Monetară (UEM) mai stabilă şi mai rezistentă la şocuri, limitând în acelaşi timp necesitatea partajării publice a riscurilor, arată Comisia Europeană într-un raport prin care face un apel pentru finalizarea acestei uniuni până în 2018.

„Acest lucru este benefic pentru întreaga piaţă unică”, susţine Comisia.

Pe baza progreselor semnificative deja realizate, Comisia a publicat miercuri o comunicare care stabileşte „o cale ambiţioasă, dar realistă, care să asigure un acord asupra tuturor elementelor restante ale Uniunii bancare, pe baza angajamentelor existente ale Consiliului”.

Acest lucru vine înaintea eurosummit-ului din decembrie, într-un format incluziv, în care finalizarea Uniunii bancare va face parte din discuţiile privind aprofundarea UEM. Împreună cu Uniunea Pieţelor de Capital (CMU), o Uniune Bancară completă va promova un sistem financiar stabil şi integrat în UE, susţine CE.

În declaraţia sa despre starea Uniunii, preşedintele Juncker a reiterat faptul că Uniunea bancară poate funcţiona numai dacă reducerea riscurilor şi partajarea riscurilor merg mână în mână. Comisia a propus deja măsuri de reducere suplimentară a riscurilor şi de îmbunătăţire a gestionării riscurilor în bănci. În noiembrie, Comisia a prezentat deja un pachet cuprinzător de reducere a riscurilor, cu modificări ale legislaţiei bancare. Comisia îndeamnă acum Parlamentul European şi statele membre să progreseze rapid. Recunoscând tendinţa actuală de scădere a nivelului creditelor neperformante (NPL), Comisia sugerează noi măsuri de reducere a creditelor neperformante şi de a ajuta băncile să îşi diversifice investiţiile în obligaţiuni suverane. În ceea ce priveşte partea de partajare a riscurilor, Comisia prezintă câteva sugestii pentru a facilita progresul în Parlamentul European şi în Consiliu cu privire la paşii către un sistem european de asigurare a depozitelor (EDIS), garantând depozitele cetăţenilor în Uniunea bancară la nivel central, element vital lipsă al Uniunii bancare. Comunicarea descrie, de asemenea, paşi rapizi către o soluţie de siguranţă fiscală comună de ultimă instanţă, la care statele membre s-au angajat deja în 2013, asigurând soliditatea sistemului şi asigurându-se că Fondul unic de soluţionare (CFR) dispune de resurse suficiente chiar şi în cazul mai multor rezoluţii majore şi simultane ale băncilor.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi piaţa pieţelor de capital, a declarat: „O Uniune Bancară completă este esenţială pentru viitorul Uniunii Economice şi Monetare şi pentru un sistem financiar care sprijină creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă. Vrem un sector bancar care absoarbe crizele şi împărtăşeşte riscurile prin intermediul canalelor private, asigurându-se astfel că contribuabilii nu sunt primii puşi să plătească.Astăzi prezentăm idei pragmatice pentru a avansa în paralel cu partajarea riscurilor şi reducerea riscurilor.Sperăm că acestea vor fi material util de gândire pentru ca colegiuitorii UE să ajungă la un consens cu privire la măsurile rămase de îndeplinit până în 2018”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite